Sakset/Fra hofta

– Arne Treholt hyller Jens og Jonas, skriver TV2 begeistret, mens NRK forutsigbart innkaller den landssvikdømte Treholt til å kommentere avtalen om delelinjen mellom Norge og Russland – og ikke minst – diskutere den med statsminister Jens Stoltenberg.

Både Carl August Fleischer og Arne Treholt forhandlet med russerne på 70-tallet.

Arne Treholt var sentral i forhandlingene med russerne på 1970-tallet. Han var statssekretær, protesjé og høyre hånd til daværende havrettsminister Jens Evensen, som ledet de såkalte gråsoneforhandlingene.

Gråsone er ordet, i hvert fall for Arne Treholts vedkommende.

Treholt er imponert

Nå er Treholt ikke annet enn imponert over den jobben regjeringen har gjort for å bli enige med Russland om en historisk avtale, som fastsetter grensene i Barents- og Polhavet.

– Jeg har all mulig respekt for den innsatsen som statsministeren og utenriksministeren åpenbart her har gjort for å finne fram til en fornuftig avtale, sier Treholt til TV 2 Nyhetene.

– Det er en historisk avtale. Betydningen av den går fram av det forhold at vi har holdt på med tålmodige forhandlinger gjennom 40 år, sier Treholt.

Det er mulig at «vi» har bedrevet tålmodige forhandlinger gjennom 40 år, men landssvik- og spionasjedommen tatt i betraktning inkluderer det på ingen måte Arne Treholt og hans heller utålmodige virksomhet til fordel for Russland.

Imidlertid finner hverken TV2 eller NRK det bryet verdt å opplyse det lesende publikum om at rosen til Jens og Jonas kommer fra tidligere partifelle Arne, dømt til 20 års fengsel for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Partifelle Arne ble for øvrig benådet av Ap-regjeringen Brundtland etter åtte og et halvt år.

Og i 2010 stiller altså Ap-statsminister Jens i NRK Dagsnytt Atten for å møte den landssvikdømte partifellen til debatt om norsk politikk i forhold til Russland, mens norske journalister lykkelig meddeler at Treholt hyller Stoltenberg og Gahr Støre.

Er det egentlig noen som helst grunn til å tro at vi andre blir like opprømt som norske medier over ros som blir tildelt Norges statsminister og utenriksminister av en dømt landsforræder mot det samme Norge?