Nytt

Mattilsynet har for tiden et svare strev med å forklare hvordan svineinfluensaen egentlig utarter. Det knytter seg som kjent et troverdighetskompleks til vaksinen, samtidig som smitteveiene er motstridende, fra gris til menneske, fra menneske til gris og menneske til menneske. Eller omvendt.

Først ble det hevdet at svineinfluensaen har fått navnet sitt fordi den opprinnelig kom fra gris. Men dette var ikke helt riktig, sa ekspertisen, og dessuten litt urettferdig for grisen. Så kom bokstavkoden A(H1N1) som ny betegnelse, uten at bekymringene la seg. Vi rakk aldri å lære oss denne koden før mattilsynet selv falt tilbake på den første betegnelsen, – svineinfluensa. Som for tiden smitter mest fra menneske til gris, og som så langt har slått ut 14 store besetninger, hvorav 10 på Levanger i Nord-Trøndelag. Mens vi fortsatt venter på smitten fra menneske til menneske må vi erkjenne at vi ikke blir så mye klokere. Mattilsynets egne talsmenn understreker på telefon at det ikke dreier seg om den sykdommen som også ble kalt svineinfluensa og som herjet stygt i land utenfor Norge, blant annet på Island. Den influensa som herjer i fjøsene nå kalles Pandemisk 2009-influensa, sier en høflig dame i Mattilsynet til oss.

Det er ikke akkurat noen angstdemper når Folkehelseinstituttet gikk ut med ny informasjon over NTB mandag, som sier at svineinfluensaen nå for alvor vil spre seg: Én million nordmenn kan være smittet ved juletider. For to uker siden ble svineinfluensaviruset påvist i 8-9 prosent av alle prøver som ble sendt inn, men i forrige uke hadde andelen økt til 14 prosent, heter det.

Trønder-Avisa, som ikke har blitt rammet, etter å være omringet av 11 infiserte besetninger over flere dager, kan fortelle at svineinfluensaen viser seg farligere enn antatt for friske mennesker. Dette mindre enn en uke etter at vi hørte det stikk motsatte på nyhetene.

Det vi mangler nå, før vi bunkrer rikelig med brødskiver til julaften, – er en ny runde fuglevirus i kyllingfarmene. Den har enten betegnelsen A(H5N1), alternativt HPAI eller H7N7. Om du fortsatt skulle føle deg helt frisk til over jul, så spar på optimismen; det kan likevel være noe annet det er noe galt med. Dessuten er det rikelig anledning til å pådra seg et sant register av feber over utallige bokstavkoder, flittig avgitt gjennom en serie av pressemeldinger fra Mattilsynet – selvsagt også godt inn i det nye året. Faktisk på betryggende avstand både til gris og kyllinger. Men slett ikke til en million febersyke mer eller mindre innpåslitne medborgere.

Roy Vega

Folkehelseinstituttet: Tema: Influensa A(H1N1) – svineinfluensa

Trønder-Avisa: Svineinfluensa i Verdal

Forskning.no: Fakta om fugleinfluensa