Nytt

Krefter i USA ønsker et juridisk oppgjør med Bush-administrasjonens politikk på kanten av loven og til dels utenfor og forsøk på å legalisere slike brudd. Demokratene vil feks. ha en sannhetskommisjon. Men Barack Obama er redd det vil suge for mye energi og oppmerksomhet: USA har nok med dagens problemer og trenger å se fremover.

Stadig kommer det opplysninger som øker presset for å ta et oppgjør. Presidenten har ikke en gang kontroll over hva som skjer. Justisminister Eric Holder vurderer om det skal oppnevnes en etterforsker med alle fullmakter, en prosecutor, som skal vurdere om det skal reises sak mot tjenestemenn som har brutt loven i spørsmål om avhørsmetoder.

Dette er meget følsomt, for CIA og andre fikk forsikringer om at det de gjorde var lovlig. Hvis de nå stilles for retten flere år senere, med alt det fører med seg, kan det undergrave moralen innad i etatene.

Men dette er en beslutning justisministeren tar suverent og Obama må bare avfinne seg med det.

Velvillig

Obama ønsker å fremstå som renhårig og med integritet: New York Times rapporterte at Bush-administrasjonen stakk kjepper i hjulene for de som ønsket å finne ut hva som skjedde med rundt 1.000 Taliban-mistenkte fanger som ble drept eller døde av varme og sult i stålcontainere rundt Mazar e-Sharif i Afghanistan mot slutten av 2001. Det er krigsherren Dostum som har fått ansvaret. Men hvor mye visste amerikanske soldater og befal? Det er denne kulegravingen Bush forsøkte å forhindre.

Nå sier Obama at hans administrasjon ønsker å komme til bunns i saken:

«The indications that this had not been properly investigated just recently was brought to my attention,» Obama told CNN’s Anderson Cooper in an exclusive interview during the president’s visit to Ghana. The full interview will air 10 p.m. Monday.

«So what I’ve asked my national security team to do is to collect the facts for me that are known, and we’ll probably make a decision in terms of how to approach it once we have all of the facts gathered up,» Obama said.
..
Susannah Sirkin, deputy director of Physicians for Human Rights, on Sunday praised Obama «for ordering his national security team to collect all the facts in the Dasht-e-Leili massacre and apparent U.S. cover-up.»

«U.S. military and intelligence personnel were operating jointly and accepted the surrender of the prisoners jointly with General Dostum’s forces in northern Afghanistan,» Sirkin said earlier in the week.

«The Obama administration has a legal obligation to determine what U.S. officials knew, where U.S. personnel were, what involvement they had, and the actions of US allies during and after the massacre. These questions, nearly eight years later, remain unanswered.»

Nye avsløringer

Det kommer stadig nye avsløringer av Bush-administrasjonens hemmelige program. I helgen var det nyheten om at CIA-sjef Leon Panetta har vært i Kongressen og informert om et hemmelig CIA-program som ble iverksatt like etter 9/11. Visepresident Dick Cheney sørget for at Kongressen aldri fikk vite om programmet. I Kongressen liker man ikke å bli holdt utenfor. I dette tilfelle ble heller ikke Gang of Four, lederne for partiene i begge kamre, og lederne av forsvars- og etterretningskomiteene, orientert.

Men det store spørsmål er: hva dreide programmet seg om? Det vet offentligheten foreløpig ikke.

Cheney Is Linked to Concealment of C.I.A. Project

Obama orders review of alleged slayings of Taliban in Bush era