Nytt

Den vestligstøttede, antisyriske 14. mars-alliansen skal ha vunnet valget til ny nasjonalforsamling i Libanon. Alliansen ligger an til å få 70 av de 128 plassene i den libanesiske nasjonalforsamlingen:

— Det er bare å gratulere Libanon, demokratiet og friheten. Det er ikke vinnere og tapere i dette valget. Den eneste vinneren er Libanons demokrati, sa alliansens leder, Saad al-Hariri, like før midnatt søndag.

Hariri ba samtidig tilhengerne sine om å la være å provosere den tapende alliansen i valget.

Hariri er sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i februar 2005. Partiene i alliansen har hatt flertall i nasjonalforsamlingen i siste valgperiode, og er satt sammen av sunnimuslimske og kristne partier. Den er støttet av blant andre USA og Saudi-Arabia.

8. mars-alliansen – som består av terroristorganisasjonen Hizbollah og deres kristne støttespillere – ville ikke umiddelbart innrømme nederlaget i går kveld.

— Det som betyr noe nå er at Libanon får starte med blanke ark. Samarbeid og forståelse må prege framtiden, sier Fadlallah [Hizbollah-medlem Hassan Fadlallah. Min anm.]

En kilde nær Hizbollah og den kristne støttespilleren Michel Aoun innrømmer imidlertid at valget er tapt.

— Vi har tapt valget. Vi aksepterer resultatet, som er folkets vilje, sier den anonyme kilden.

Valgdeltakelsen skal ha vært langt høyere enn ved tidligere valg i Libanon, og en time før valglokalene stemte lå deltagelsen i følge offisielle kilder på 46 prosent. Over 200 internasjonale valgobservatører fra EU og andre organisasjoner har vært til stede for å overvåke det libanesiske valget. Også sikkerhetsoppbudet var stort.

Den politiske ledelsen i Libanon har i flere år vært mer eller mindre handlingslammet som en følge av maktkampen mellom de to politiske motstanderne. Analytikere tror imidlertid at denne situasjonen kommer til å fortsette etter gårsdagens valg – uansett hvem som har flest stemmer.

Dagbladet: Provestlig allianse erklærer seier i Libanon