Nytt

Pentagon har gått med på å offentliggjøre et stort antall bilder som viser mishandling av fanger i Irak. Forsvarsminister Robert Gates frykter konsekvensene. Bildene vil trolig bidra til å øke kravet om at de rette ansvarlige i USA må stilles for retten.

Det er Amerikcan Civil Liberties Union som har gått runde etter runde i domstolene for å få bildene frigitt.

The Pentagon said on Friday it would release hundreds of photographs from investigations into prisoner abuse but insisted they did not reveal a policy of mistreatment.

The Obama administration’s commitment to release the pictures by May 28 could fan the flames of a political firestorm over the treatment of terrorism suspects and other detainees during George W. Bush’s presidency.

Defense Secretary Robert Gates voiced concern this week that publicizing details of U.S. interrogation practices and photographs of prisoner treatment could trigger a backlash against U.S. troops in Iraq and Afghanistan.

The American Civil Liberties Union has spent years suing the government for the release of the pictures, which came from military investigations. The group said they showed prisoner abuse went far beyond well-known cases in Iraq and elsewhere.

«These photographs provide visual proof that prisoner abuse by U.S. personnel was not aberrational but widespread,» said Amrit Singh, an ACLU lawyer. No details have yet been released of what the pictures show.

President Barack Obama har tidligere sagt at de ansvarlige ikke skal stilles for retten. Bildene kan gjøre det vanskelig å holde fast på en slik linje. Skulle Obama vakle og åpne for rettssaker kan det bety begynnelsen på en opprivende strid som kan skape store indre motsetninger, både inn departementene, CIA, Pentagon og mange andre institusjoner som har med sikkerhet å gjøre.

Hvis man risikerer retssak for å følge ordre kan det bli en desillusjonerende affære. De kan bli begynnelsen på et destruktivt selvoppgjør

Det er videre frykt for at bildene vil bli bruk i propaganda mot USA.


Pentagon to release prisoner abuse probe photos