Sakset/Fra hofta

Det var et helvete i Bø og Gvarv i Telemark lørdag, uttalte politiets operasjonsleder i kampens hete. En gjeng innvandrerungdom fra Gvarv støtte sammen med ungdommer fra rånermiljøet i Bø, og de førstnevnte måtte få politieskorte for å komme i sikkerhet. Folk fra bygda forteller om en langvarig konflikt hvor det skal lite til før det skjer mer alvorlige ting. De involverte avviser at det er snakk om rasisme, og sier det er en krangel uten åpenbare motiver. Dialog har vært prøvd, og skal nå intensiveres.

Natt til søndag ble en politipatrulje forfulgt fra Bø til Gvarv av 20 biler og to personer havnet på sykehus.

Det hersket til tider lynsjestemning i Bø og Gvarv da tre innvandrerungdommer fra Gvarv braket sammen med deler av rånemiljøet i Bø. Politiet benekter at årsaken har med rasisme å gjøre, men sier det er en krangel uten åpenbare motiver som har utviklet seg og eskalert over tid.

Minst tre personer ble påført betydelige skader i regelrette slåsskamper i helgen. Ungdomsvolden er ikke enestående, ifølge politiet.

– Konfliktnivået har vært høyt over flere måneder, men nå skal vi ha slutt på ungdomsvolden og bråket. Flere anmeldelser er på vei inn etter helgas bråk og vi har snakket med begge «parter», sier lensmennene Petter Eggerud (Sauherad) og Henry Bråthen (Bø) til Varden.

Lynsjestemning

Operasjonsleder Per Bjartheim forteller at det var «et helvete» i Bø og Gvarv natt til i går.

Det var tidlig lørdag kveld at forholdet mellom ungdommene fra Gvarv og Bø begynte å tilspisse seg med slengbemerkninger og opphisset stemning.

Ved midnatt smalt det midt i Bøgata da flere ungdommer barket sammen i slagsmål. En 16-åring fra Bø ble slått i bakken og andre kom til for å «ordne opp». Et 20-talls biler med rundt 50 ungdommer samlet seg i Bø da ryktet om ungdomsbråket spredde seg.
Ble forfulgt

Politiet ble alarmert og patruljen tok med seg en av innvandrerungdommene og beordret de andre til å sette seg i bilen og kjøre til Gvarv.
Når politibilen og bilen med gvarvungdommen kjører ut av Bø, blir de forfulgt av en hale på omlag 20 biler med Bø-ungdommer som kommer med rasistiske tilrop og oppfører seg svært truende.

Den enslige politipatruljen følte at lynsjestemningen bygde seg opp og måtte «rømme» fra Bø via Gvarv og til lensmannskontoret på Ulefoss. Senere på natten smalt det likevel i Gvarv og minst to personer – en fra Gvarv og en fra Bø – måtte på sykehus til behandling som følge av skadene. En av innvandrerungdommene – en 17-åring – ligger fortsatt på Notodden sykehus til observasjon
Politiet mobiliserte patruljer fra hele Telemark og fikk utpå morgenkvisten kontroll over situasjonen.
Fått nok

– Konflikten toppet seg i helga. Dette har pågått i flere måneder med legemsfornærmelser og hærverk. Nå skal vi ha slutt på dette og setter inn de nødvendige ressurser, sier lensmann Petter Eggerud.

– Har konfliktene sin bakgrunn i rasisme?

– Nei, det kan vi bestemt avvise. Når den ene «parten» er av utenlandsk opprinnelse, så kan det lett komme slengbemerkninger både den ene og andre veien, men dette bunner ikke i rasisme, sier Eggerud til Varden.

Han bekrefter at det er levert inn en slåsshanske og andre gjenstander som skal ha vært brukt under slagsmålene. Flere avhør ble foretatt i går kveld. Politiet bekrefter også at flere personer vil bli anmeldt for ordensforstyrrelser og for å ha nektet å etterkomme pålegg.
Løpende dialog

Politiet har også tidligere vært i inne i de to miljøene for å rydde opp. Nå forsterker de innsatsen og vil umiddelbart jobbe med helgens ulike voldsepisoder.

– Det er bebudet anmeldelser fra begge sider, sier lensmann Henry Bråthen. – Saken vil nå bli høyt prioritert og vi skal ha en løpende dialog med partene. Dette kan ikke få utvikle seg videre.

– Når alle fakta er lagt på bordet, skal vi ta initiativ til et møte mellom ungdommene. Vårt inntrykk er at helgens hendelser har fått begge leire til å forstå at dette ikke kan fortsette. Det må stoppe før vi får enda alvorligere hendelser. Her må alle berørte jobbe med egne holdninger og innstillinger, slår Bråthen fast.

Fått nok av ungdomsvold