Nytt

En av Russlands mest kjente og modige advokater, Stanislav Markelov, ble skutt og drept på åpen gate i Moskva mandag, av en mann iført finlandshette og lyddemper. Sammen med Markelov var journalist i Novaja Gazeta, Anastasia Baburova. Hun forsøkte å stanse drapsmannen, ble selv såret i hodet og døde senere av skadene.

Både Markelov og Baburova jobbet med saker i Tsjetsjenia og jobbet mot nazister. De hadde begge tilknytning til den drepte journalisten Anna Politkovskaja.

Russland begynner å bli et farlig sted for alle som arbeider for menneskerettigheter.

Markelov var advokat for de pårørende til den drepte 18 år gamle tsjetsjenske jenta Elza Kungayeva. Hun ble voldtatt og drept av oberst Jurij Budanov. Normalt blir en drapsmann fordømt, men Budanov ble en helt i visse miljøer. Nå skulle han løslates på prøve og det var dette Markelov bekjempet med alle midler. Han motarbeidet også nazistene som er farlige i Russland.

En advokatkollega av Markelov, Mikhail Trepasjkov, sier om situasjonen:

«This murder proves yet again that in our country it is dangerous to be a defender of the rights of people, if the opposite side is – the state or people near to it. The state clearly sympathized with both the Nazis and Budanov. And against lawyers who defend the rights of people, especially if these rights are violated by state organs or law-enforcement organs, at times are applied even such measures as arrest, the initiation of fabricated cases. For a long time already, there is talk about the creation in Russia of a special structure for the protection of lawyers. We see that certain lawyers are already afraid to take part in the defense of politically motivated criminal cases.»

Grigory Pasko: R.I.P., Stanislav Markelov (1974-2009)