Kunstverk

Botticelli, Sandro Fortitude 1470
Tempera on panel
Uffizi, Florence

Fortitude, dvs. mot eller tapperhet, er en av de fire såkalte kardinaldydene som kan spores tilbake til Platon: mot, rettferdighet, måtehold og visdom. Kirken kompletterte senere listen etter eget forgodtbefinnende med de tre dydene i Paulus’ første korinterbrev: tro, håp og kjærlighet. Slik dannet de et av flere motstykker til de sju dødssyndene (hovmod, misunnelse, grådighet, vrede, livslede, fråtsing og utukt). Serier av malerier som illustrerer disse dydene finnes her og der i kontinentets kirker og klostre. Dette er forresten det eneste av de sju i Uffizi som er signert Botticelli. Akkurat hva det er med denne damen som illustrerer mot, vet jeg ikke. Kanskje hun var en kjent skikkelse på malerens tid.

Christian Skaug

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også