Jeg synes ikke den årlige nyttårskonserten med Wien-filharmonien er spesielt interessant, og pleier ikke å høre den. Men det er en fin tradisjon å begynne et nytt år med musikk, derfor har jeg laget min egen konsert her på bloggen. Den består utelukkende av Mozarts duett «Canzonetta sull’aria» fra «Figaros bryllup», fremført av flere forskjellige sangere.

«Figaros bryllup» er min yndlingsopera, og denne duetten kommer svært høyt opp på min liste over det vakreste som er skrevet for den menneskelige stemme. Mozart komponerte stort sett for å forsørge familien eller betale spillegjeld, men med «Figaros bryllup» hadde han helt andre hensikter – han ønsket å skrive verdens flotteste opera. Samarbeidet med librettist Lorenzo da Ponte var ekstremt vellykket, og disse to herrers kvinnehistorier antas å ha vært viktige inspirasjonskilder til de tre operaene de skrev sammen. «Figaros bryllup» hadde premiere i 1786, med Ann Storace som Susanna og Luisa Laschi som grevinne Almaviva.

Duetten beskriver hvordan tjenestepiken Susanna og grevinnen planlegger hevn over grev Almaviva, som har prøvd seg på Susanna.

En stjerne (*) før lenken betyr at denne versjonen er en av mine favoritter. Favorittstatus tildeles etter helhetsinntrykket, der både det sanglige, orkestrale og dramatiske teller. Med andre ord har det vært lettere å bedømme videopptak fremfor rene lydversjoner. Det ser som alltid nesten umulig å utrope noen klar favoritt, men jeg mener det er dødt løp mellom Persson/Röschmann og Ciofi/Gens. Den siste versjonen er sangteknisk mer interessant, men Persson/Röschmann er så morsomme og sjarmerende at de når målstreken samtidig.

Bokstavene (KB) før lenken betyr at Karl Böhm er dirigent, slik at de av dere som i likhet med meg selv finner hans sirupstempo helt ulidelig, er advart.

Lucia Popp og Gundula Janowitz

(*) Lucia Popp og Kiri Te Kanawa

(*) Ileana Cotrubas og Kiri Te Kanawa

(KB) Mirella Freni og Kiri Te Kanawa

Mirella Freni og Leyla Gencer

Mirella Freni og Renata Scotto

Diana Damrau og Marcella Orsatti

(KB) Reri Grist og Claire Watson

(*) Alison Hagley og Hillevi Martinpelto

Alison Hagley og Renee Fleming

Cecilia Bartoli og Renee Fleming

(*) Dawn Upshaw og Ljuba Kazarnovskaja

Anna Moffo og Elisabeth Schwarzkopf og (KB) Edith Mathis og Gundula Janowitz

Irmgard Seefried og Elisabeth Schwarzkopf

Aleksandra Kurzak og Barbara Frittoli

Kathleen Battle og Carol Vaness

(*) Daniella de Niese og Cellia Costea

Rebecca Grimes og Elaine Crane – engelsk og svært minimalistisk versjon.

(*) Patrizia Ciofi og Veronique Gens

Camilla Tiling og Veronique Gens

Helen Donath og Margaret Marshall

Anna Netrebko og Dorothea Röschmann – antakelig den mest oppskrytte versjon fra de siste årene. Röschmann er glimrende, men Netrebko har for dramatisk stemme og mangler skuespillertalent.

(*) Miah Persson og Dorothea Röschmann – dette er helt andre boller. Bravissime!

Godt nyttår til alle documentarister – måtte 2009 bringe mange store musikkopplevelser!