Sakset/Fra hofta

Etter en lang dag med mye krig og fred og religion og politikk og sånn, synes denne fusentasten det er deilig å slappe av med et lekkert lydbad. Jeg inviterer alle andre her på bloggen med på denne digitale festen – selv om jeg regner med at bare Suprafon stiller opp. 🙂

Brukeren Hillevifan på Youtube har samlet en rekke versjoner av Mozarts aria «Mi tradi quell’alma ingrata» fra Don Giovanni. Arien beskriver Donna Elviras raseri og skuffelse over å ha blitt sviktet, og er både sangteknisk og psykologisk svært vanskelig å fremføre. Vanligvis synges denne rollen av en sopran, men vågale mezzosopraner har også prøvd seg på den – noen av dem med forbløffende godt resultat.

Don Giovanni hadde premiere i Praha i 1787, under ledelse av Mozart selv. Katherina Micelli sang da rollen som Donna Elvira.

Det er umulig for meg å utrope noen favoritt, så listen kommer her i alfabetisk rekkefølge:

Roberta Alexander

Cecilia Bartoli

Heidi Brunner

Maria Callas

Lynne Dawson

Renee Fleming

Veronique Gens

Sona Ghazarian

Della Jones

Sena Jurinac

Kiri Te Kanawa 1

Kiri Te Kanawa 2

Jennifer Larmore (engelsk versjon – morsomt!)

Pilar Lorengar

Christa Ludwig

Karita Mattila

Waltraud Meier

Alexandrina Pendatchanska

Regina Schorg

Elisabeth Schwarzkopf

Julia Varady