Nytt

Rettssaken mot fire mistenkte i drapet på journalist og forfatter Anna Politkovskaja begynner i Moskva idag. En av dem er FSB-agent, og rettssaken går dermed bak lukkede dører. Intet er sagt om motiv for drapet og hverken Politkovskajas avis eller etterlatte har forhåpninger om oppklaring av saken.

Saken går for en militær domstol, og retten har valgt å lukke dørene av hensyn til Pavel Ryaguzov som er agent i KGBs etterfølger, FSB.

The four men who face trial are: Ryaguzov; former police officer Sergei Khadzhikurbanov; and two Chechen brothers, Dzhabrail and Ibragim Makhmudov, who are accused of following the journalist in the weeks before her killing.

«Based on experience we know that this type of case is never resolved in our country. But it’s still positive that at least a part of the case has gone to court this time,» said Boris Tymoshenko of the Glasnost Defence Foundation.

Tymoshenko said there was «an absence of political will» to solve the case.

Trial to begin over ‘contract killing’ of Russian journalist Anna Politkovskaya