Nytt

Den russiske riksadvokaten ville ikke si eksplisitt hvem som sto bak mordet på Anna Politkovskaja, men sa de som trakk i trådene befant seg i utlandet og ville skru klokka tilbake. Det kan bare bety Boris Berezovskij.

Jirij Tsjaika overrasket med å kunngjøre arrestasjonen av ti mistenkte, deriblant fem politimenn. Men antydningene om at utlandet sto bak og ønsket å destabiliere Russland, luktet av politisk motiv. En kjent russisk sport.

But he said that only someone living outside Russia would have an interest in killing Politkovskaya, with the aim of discrediting President Vladimir Putin and destabilizing the country ahead of national elections.

The prosecutor appeared to be referring to tycoon Boris Berezovsky, a former Kremlin insider who is one of Putin’s fiercest critics and lives in Britain, where he has refugee status.

In implicating Russia’s enemies abroad, Chaika echoed statements by Putin shortly after Politkovskaya’s death that «people who are hiding from Russian law enforcement have been hatching plans to sacrifice someone and create an anti-Russian wave in the world.»

The Kremlin has pointed the finger at Berezovsky in this and other killings that have gained worldwide attention and blackened the reputation of Putin’s Russia.
..

«As for the motives for the killing, the results of the investigation lead us to the conclusion that only individuals located outside the territory of the Russian Federation could have had an interest in getting rid of Politkovskaya,» Chaika told a news conference.

«It is in the interest first of all of those people and structures that aim to destabilize the situation in the country, change the constitutional order (and) create a crisis in Russia,» he said, adding that such forces want to «discredit the leadership» and put foreign pressure on the Kremlin.

They seek «a return to the former system of rule, under which money and oligarchs decided everything,» he said.

Russerne har lang erfaring i å lukte ei rotte. Viseredaktøren for Novaja Gazeta, Politkovskajas avis, fryktet at arrestasjonen vil bli brukt foran valget til Duma og på president.

Sergei Sokolov, deputy chief editor of Novaya Gazeta, welcomed the arrests but expressed concern the case would be used for political purposes ahead of December parliamentary elections and a presidential vote in March.

«Of course … we are concerned that in an election year, this crime may be used by different groups for their own aims,» Sokolov said. «That, unfortunately, is our Russian illness and the way things work here.»

Politkovskaja ble drept på Putins fødselsdag, og mange la betydning i det: Noen ville presentere Putin en gave. Mindre enn to måneder senere ble Alexej Litvinenko forgiftet i London, etter minst ett tidligere forsøk. Litvinenko var opptatt av å finne ut hvem som ga ordre om å drepe Politkovskaja.

10 held in Russian journalist’s killing