Interlude

I serien Filmer du sannsynligvis ikke har hørt om er vi kommet til en av Nordens mest originale instruktører, finske Aku Kaurismäki. Jeg lette etter et utklipp fra stumfilmen Juha, for liksom å holde stilen fra Dalí – Bunuel, men foreløpig finner jeg ikke noe av den. Til gjengjeld falt jeg over Kaurismäkis nok mest ukjente mesterverk: Hamlet goes business (1987). Filmen står ikke engang på listen over Kaurismäkiverker hos Wikipedia.

I sin finske utgave er Hamlet sønn av en stor bankier i Helsinki. Kongen av England er Wallenberg, og utsendingene må til Oslo for å treffe ham. Akkurat dén detaljen kommer vi ikke så heldig ut av. Budskapet de skal overlevere er topphemmelig, så de to utsendingene (Rosenkrantz & Gyldenstjerne) får beskjed om å si til folk at de bare skal på «ferie». «På ferie», svarer de så lakonisk, som bare finner kan gjøre. «Til Norge!«. Man aner at den sjøforklaringen vil ingen la seg lure av.

Uansett, likene velter systematisk ut av herskapshuset i det sentrale Helsinki mens Hamlet forsøker å klamre seg til vettet, eller hva det nå er han driver med. I herværende scene er han trådt i karakter, på vei ut av maktesløsheten og inn the art of cool. Befriende ærlig er han dog hele filmen igjennom.