Nytt

Hva georgierne har påstått i to dager blir nå offisielt bekreftet av FN: Russerne har invadert Georgia. Forsikringene om at de ikke vil rykke inn i selve Georgia fremstår som bevisst villedning.

U.N. officials B. Lynn Pascoe and Edmond Mulet in New York, speaking at an emergency Security Council meeting asked for by Georgia, also confirmed that Russian troops have driven well beyond South Ossetia and Abkhazia, U.N. diplomats said on condition of anonymity because it was a closed session. They said Russian airborne troops were not meeting any resistance while taking control of Georgia’s Senaki army base.

«A full military invasion of Georgia is going on,» Georgian Ambassador Irakli Alasania told reporters later. «Now I think Security Council has to act.»

Avstanden mellom russerne og det internasjonale samfunn vokser. Frankrike har lagt frem et utkast til resolusjon i Sikkerhetsrådet der partene bes trekke seg tilbake til sine posisjoner før krigshandlingene bør ut. Det vil neppe russerne gå med på.

Ettersom russernes hensikter blir tydelige, må det internasjonale samfunn bestemme seg: resignasjon eller hardere virkemidler. Russerne har foreløpig et forsprang, de har visst hva de ville, mens omverdenen har latt seg forvirre av farten ting har skjedd med. Den perioden er nå over: det blir vanskeligere å innta en mellomposisjon, som gir begge partene noe av skylda, slik NRKs Morten Jentoft fortsetter å gjøre fra Moskva. Nå er det én aggressor, og spørsmålet blir: gir man etter, eller går man sammen om å tvinge russerne til retrett.

Russia opens new front, drives deeper into Georgia