Nytt

Statminister Recep Tayyip Erdogan legger skylda for søndagens blodige Istanbul-bomber på kurdiske PKK. Det minner om Spanias Jose Maria Aznar som la skylda for Madrid-bombene på ETA. Det kalles politisk bekvemmelighet. Men så brutale angrep, som kun går etter maksimal skade på sivile, er ikke PKKs varemerke.

Det finnes nok av forskere som backer Erdogan og regjeringen i antakelsen om at PKK sto bak. Men folk som har studert PKK mener de tar feil.

«It’s not the sort of thing they normally do,» said Aliza Marcus, author of «Blood and Belief: the PKK and the Kurdish Fight for Independence.»

In the past, Kurdish militants have bombed more high-profile targets such as tourist resorts.

Marcus said the relative sophistication of the twin bombing was more reminiscent of attacks by al-Qaida-linked militants, but cautioned: «There’s never any shortage of suspects in Turkey who want to cause some sort of disarray.

PKK var ute og dementerte at bombene hadde noe med dem å gjøre.

The PKK denied involvement and the pro-Kurdish news agency Firat quoted a rebel leader, Zubeyir Aydar, as saying: «We think this attack was carried out by dark forces. We extend our condolences to the families of the victims and to the Turkish people.»

De to bombene drepte 17 mennesker, hvorav fem barn, og såret 150.

Den 9. april gikk en gruppe menn til angrep på det amerikanske konsultatet i Istanbul.

Turkish officials link bombings to rebel Kurds