Nytt

En Redd Barna-rapport hevder at fredsbevarende FN-styrker og bistandsarbeidere i Elfenbenskysten, Sudan og Haiti i flere tilfeller har utnyttet og voldtatt barn. Soldatene er utstasjonert i landene for å beskytte befolkningen, men barn helt ned i seksårsalderen er blitt seksuelt utnyttet av soldater og bistandsarbeidere.

Både gutter og jenter skal ha blitt utnyttet av FN-personell.

Organisasjonen krever nå at det skal bli enklere for overgrepsofre å melde fra om overgrep. De mener det er på tide at det etableres en internasjonal organisasjon som er på vakt overfor og etterforsker overgrep mot barn.

– De lider i stillhet

Ifølge Heather Kerr, Redd Barnas direktør i Elfenbenskysten, gjøres det lite for å stoppe overgrepene. Hun mener det verste med overgrepene er at barna er for redde til å si fra.
– Det er et fåtall som gjør dette, men de bruker makten sin til å utnytte barn. Barna har ingen stemme å tale med. De lider i stillhet, sier Kerr til BBC.

En 13 år gammel jente BBC har snakket med, forteller at hun ble gjengvoldtatt av ti FN-soldater rett ved hennes hjem i Elfenbenskysten.

Ingen av de involverte har ennå blitt arrestert eller straffet for hendelsen.

FN ønsker å undersøke om det hold i beskyldningene fra Redd Barna. Talsmann for FN-styrkene, Nick Birnback, sier at det er vanskelig å unngå slike overgrep i en organisasjon på over 200.000 personer stasjonert over hele verden.

– Det vi må gjøre er å innføre en nulltoleranse for slike overgrep, og det betyr at vi må reagere umiddelbart når beskyldninger oppstår, sier Birnback.

114 soldater fra Sri Lanka ble kastet ut av FNs fredsbevarende styrker i desember 2007, etter anklager om seksuelle overgrep mot kvinner og barn. Soldatene skal ha kjøpt sex fra jenter helt ned til trettenårsalder mens de var stasjonert på Haiti. I tillegg skal de ha brakt 5 unge kvinner tilbake til Sri Lanka og tvunget dem til å arbeide i bordeller.

For tre år siden ble en liknende skandale avslørt i Kongo, der FN-soldater utnyttet lokale jenter og betalte for sex med mat og småpenger.

I april i år avdekket forøvrig BBC systematisk misbruk av FN-våpen i Den demokratiske folkerepublikken Kongo. I henhold til BBC skal pakistanske og indiske FN-tropper ha solgt våpen til militsen i Kongo, samt opprørere som var direkte involvert i folkemordet i Rwanda i 1994. Skandalen skal ha blitt dysset ned av politiske årsaker.

Betalingen skal ha vært gull, elfenben og narkotika.FN-styrken i Kongo er verdens største, med 17.000 soldater. Den internasjonale organisasjonen skal ha etterforsket påstandene i lang tid, men BBC melder at flere av funnene fra etterforskningen skal ha blitt dysset ned av politiske årsaker.
FN «mangler bevis»

BBC hevder likevel å ha funnet bevis på flere oppsiktsvekkende våpensalg. Blant annet skal indiske FN-soldater i landsbyen Goma ha solgt våpen til opprørere som var direkte involvert i folkemordet i Rwanda i 1994.

I tillegg skal pakistanske FN-soldater ha fått utbetalt gull for å forsyne militsen med våpen som de brukte for å sikre en gruve i byen Mongbwalu.

FN har i en uttalelse sagt at det mangler bevis for at disse byttehandlene har skjedd, men at de likevel har identifisert én person som «virker å ha fasilitert gullsmugling».

BBC-dokumentaren har snakket med flere medlemmer av FNI-militsen i Kongo, og får bekreftet at gruppen mottok våpen fra FN-soldater.

General Mateso Ninga, kjent som «Kung Fu», sier til TV-stasjonen at FNI mottok våpen.
– Ja, det er sant at de ga oss våpen. De sa at det var av hensyn til landets sikkerhet. Deretter sa de at vi skulle hjelpe dem med å ta hånd om sonen vi oppholdt oss i, sier FNI-lederen til

BBC.Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har betegnet FNI som «noen av de mest morderiske individene som befinner seg i det østlige Kongo».

Ifølge TV-dokumentaren har FN valgt å dysse ned skandalen av frykt for at Pakistan skulle trekke sine soldater ut av landet. Pakistan er det landet som har sendt flest soldater til FN-tjeneste i Kongo.

Aftenposten: – FN-soldater voldtar barn