Nytt

Dansk Folkeparti (DF) foreslår for tredje gang å avskaffe Danmarks blasfemiparagraf, men forslaget forventes å bli nedstemt av regjeringspartiet Venstre og de vanligvis så religionskritiske partiene Enhedslisten, Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti.

Blasfemiparagrafen har ikke vært i bruk siden 1938, men Venstre mener at opphevelsen vil gi «noen» anledning til å tro at det er fritt frem for å håne og spotte andres tro:

«Det har en betydning, at man har blasfemiparagraffen. Hvis man ophævede den nu, ville det give nogen anledning til at tro, at det var et frihedsbrev til at håne og spotte andres tro,» siger Venstres retsordfører Kim Andersen til Jyllands-Posten.

Socialistisk Folkeparti og Socialdemokraterne avviser å stemme for forslaget, da de frykter at en avskaffelse kan føre til «islamofobiske eller antisemittiske erklæringer». At det nettopp er DF som foreslår opphevelse av den sovende blasfemiparagrafen, får også det ellers sterkt religionskritiske Enhedslisten [tilsvarer omtrentlig det norske partiet Rødt. red.anm.] til å ta avstand fra forslaget:

«Vi vil først høre, hvilken sammenhæng forslaget bliver fremsat i. Da Dansk Folkeparti fremsatte forslaget sidst, skete det med en række bemærkninger, som var stærkt islamkritiske, og det virkede mere som et led i en kamp mod islam end som et slag for ytringsfriheden,» siger retsordfører Line Barfod (Ø) til Jyllands-Posten.

180grader: Venstre freder blasfemiparagraffen