Nytt

Da Danmarks Radio ville lage dokumentar om Hizb ut-Tahrir stilte organisasjonen som betingelse at bare muslimer kunne være med i programmet. Det gikk DR med på.

Der må kun være muslimer med i udsendelsen. Sådan lød det ultimatum, som Hizb-ut-Tahrir stillede DR for at medvirke i et større dokumentarprogram i radioen om organisationen og dens virke. Det krav valgte DR at sige okay til.

Det var radioprogrammet Dokumentartimen på P1, som i 2002 tilrettelagde og lavede udsendelsen «Jihad.dk» om Hizb-ut-Tahrir. Dokumentaren er blevet genudsendt et par gange, senest i lørdags. Den indledes blandt andet med ordene, at «radioens dokumentargruppe har i mere end halvandet år fulgt Hizb-ut-Tahrir både i Danmark, England og i Pakistan. Det har været svært at få Hizb-ut-Tahrir i Danmark til at medvirke. En af betingelserne, for at Hizb-ut-Tahrir ville stille op, var, at der i udsendelsen kun medvirker muslimer, og det har vi accepteret. I udsendelsen medvirker kun muslimer».

Men forfatter og medlem af DR’s bestyrelse, Ole Hyltoft, synes, det er betænkeligt, at DR accepterer sådanne ultimative krav fra «en fascistisk organisation» som Hizb-ut-Tahrir.

– Der kan være sager, som man journalistisk er nødt til at vurdere. Men min generelle holdning er, at man skal sige nej til sådanne forhåndsbetingelser. Det er en begrænsning af ytringsfriheden og her også den dokumentaristiske sandhed, når kun organisationens medlemmer eller andre muslimer må medvirke. Udtaler kun én gruppe sig, får man ikke hele virkeligheden. Vi har DR til at fremstille virkeligheden, som den er. Der kan være situationer, hvor man kan sige ja, men dette kan få snebolden til at rulle, og man risikerer, at det bliver nemmere på redaktionen at acceptere sådanne krav igen en anden gang, siger Ole Hyltoft.

DR bøjede sig for islamister