norrebro_80434b.jpg

Det skjedde ikveld og det skjedde på Nørrebro: en eier får sin bil brent opp. Når han kommer ut – og det skjer ikke før imorgen, venter det ham et utbrent skall. Hva med forsikringen? Hvordan komme seg til jobben, og hvordan få barna i barnehaven eller på fotballtreningen? Folk i København ble ikveld bedt om å parkere sine biler andre steder enn i de mest utsatte områdene. De festet kjettinger rundt søppelcontainere og fjernet eiendeler. Myndighetene ba innbyggerne holde seg innendørs, om mulig. De har allerede bedt folk tilpasse seg at ungdommene går amok i gaten utenfor. Hvis ikke myndighetene finner en måte å gjenvinne kontrollen på, kan vi forvente borgervern. Det er neppe forenlig med nordisk sosialdemokrati at pøbelen får frie hender, selv om de er av utenlandsk herkomst.

Forrige natt ble det antent 50 branner. Det brant fire-fem forskjellige steder i København og utenfor. Man regner med at beskjeder spres via SMS. Det brant også i Århus og Kalundorg. I natt venter man det vil brenne enda heftigere.

En talsmann for politiet sier:

«Hvis byens unge mennesker beslutter, at byen skal brændes af, så har vi meget svært ved at standse dem,» konstaterer han.

Det er en utrolig setning. For første gang står et nordisk land i en situasjon der en minoritet sier at de «skiter» i samfunnsordenen og viser det. I gamle dager ville man kalt det opprør og slått det ned med hard hånd. Moderne samfunn står foran noen vanskelig valg.