Nytt

«Hvis du hjelper flere av våre kvinner slår vi deg i hjel». Den trusselen fikk den profilerte integrasjonskonsulenten og politikeren Manu Sareen til å forlate sin stilling i Københavns kommune. Sareen har jobbet med integrasjon og såkalte generasjonsproblemer – bla. tvangsekteskap – og likestillingsproblemer i innvandrerfamilier i 10 år.

I den forbindelse har han flere gange oplevet trusler, som han selv betegner som givet i affekt, men den 2. oktober 2006 ændrede billedet sig markant.

»Da jeg var på vej ind på mit kontor, stod to velklædte mænd og ventede på mig uden for bygningen. De var venlige på en pervers måde, da de sagde, at hvis jeg hjalp flere af deres kvinder, ville jeg blive slået ihjel,« siger Manu Sareen.

Han blev straks sygemeldt, måtte have psykologhjælp og vendte en måned senere tilbage til jobbet. Sagen blev meldt til politiet, men frygten for at gerningsmændene ville gøre alvor af truslerne, har nu fået ham til at opsige sin stilling.

Sareen sier at det er sterkt ubehagelig å tenke på at mennene visste hvor han arbeidet og at han nettopp skulle på et møte på det aktuelle tidspunktet. I mer enn et år har Sareen tiet i offentligheten om dødstruslene fordi han ikke har villet båssette en hel befolkningsgruppe.

Integrasjonskonsulenten har heller ikke fortalt om tidligere episoder, som førte til at han sluttet å uttale seg offentlig om konkrete personer og grupper.

Manu Sareen har i 10 år arbejdet med ligestilling i indvandrerkredse, han er én af initiativtagerne til Etnisk Konsulent Team i København, som bl.a. hjælper unge, der er truet af tvangsægteskab, og han har offentligt bekæmpet tvangsægteskaber i foredrag og i bogen «Når ægteskab bliver tvang».

Ifølge Manu Sareen kan man i dag dele hovedstadens indvandrerkredse op i to grupper: En velintegreret gruppe, der klarer sig bedre og bedre – og en særdeles isoleret uintegreret gruppe, som ikke bryder sig om værdier som demokrati og ligestilling.

I følge Sareen blir mennesker som arbeider med inndvandrerproblemer stadig oftere truet av en gruppe innvandrere som ikke vil integreres:

»Trusler mod folk, der arbejder med disse problemstillinger, forekommer oftere, og det er som om, at nogle mener, at det kan man bare ikke tillade sig. Derfor er det vigtigt, at vi erkender, at truslerne findes, og at vi bør gribe ind over for det,« siger Manu Sareen.

Nå etterlyser den profilerte politikeren en beredskap som kan ta hånd om medarbeidere som utsettes for lignende trusler.

Jyllandsposten: Dødstrusler mod Manu Sareen