Nytt

Moral må gå foran realpolitikk, sier den demokratiske kongressrepresentanten Adam Schiff som står bak resolusjonen som vil stadfeste at massedrapene på armenere i 1915 var folkemord. Lite tyder på at demokratene i Representantens Hus vil lytte til advarslene om at resolusjonen skader USAs interesser.

Med 27 mot 21 stemmer vedtok utenrikskomiteen i Representantenes Hus resolusjonen, til tross for appeller fra utenriksminister, president og forsvarsminister om å la være. Det er fremfor alt Tyrkias viktige rolle som logistisk knutepunkt for trafikken til Irak, som anføres. 70 prosent av all godstrafikk går gjennom tyrkisk luftrom.

Tyrkia ser med ublide øyne på resolusjonen, og administrasjonen tror de vil gjøre alvor av å straffe USA.

Det som gir ytterligere problemer er at Tyrkia står klar til å invadere Nord-Irak for å knuse PKK-geriljaen, som sist lørdag drepte 15 tyrkiske soldater. Men straffetiltak mot USA og invasjon kan bli en vel kraftig reaksjon for islamistregjeringen til Tayip Erdogan.

Det har vært antydet at demokratene vedtar resolusjonen for å skade Bush, men talsmenn benekter en slik kobling. Det er moralske argumenter som ligger bak.

Lawmakers from both parties who supported the proposal said the moral implications outweighed security concerns and friendship with Turkey.

«The sad truth is that the modern government of Turkey refuses to come to terms with this genocide,» said Rep. Chris Smith, R.-N.J. «For Armenians everywhere, the Turkish government’s denial is a slap in the face.»

Democratic Rep. Adam Schiff, the resolution’s sponsor, who is not on the committee, said that he hoped that it would now move quickly to a vote on the House floor.

«America must speak candidly about the past not only to help heal the wounds of the survivors and the families of the victims, but to give the United States the moral authority it needs to take action against other genocides like that taking place today in Darfur,» he said following the vote.
..
Armenian-American groups, who have worked for decades to pass a resolution, rejoiced at the committee’s approval of the message.

«The Foreign Affairs Committee’s adoption today of the Armenian Genocide Resolution represents a meaningful step toward reclaiming our right_ as Americans — to speak openly and honestly about the first genocide of the 20th Century,» said Aram Hamparian, executive director of the Armenian National Committee of America.

Resolusjonen går nå til behandling i plenumm i Representantenes Hus.

Tyrkia har ikke akkurat hjulpet sin sak ved å spille fornærmet, krenket og reagere med hysteri på alt som har med armenernes skjebne å gjøre.

Tyrkernes reaksjon minner til en viss grad om serbernes holdning til folkemordet i Bosnia: Total benektelse, også i befolkningen.


Congressional panel OKs Armenian measure