Sakset/Fra hofta

book.span.jpg

4. september kommer boken «The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy» av John J. Mearsheimer og Stephen M. Walt. Boken er omstridt allerede før den foreligger, og de to har vansker med å slippe til for å presentere den, skal vi tro Patricia Cohen i New York Times.

Hennes fremstilling kan være noe farget. Men at Mearsheimer og Walt er omstridt er det ingen tvil om. Spørsmålet er hvorfor. Selv ville de sikkert si at det bekrefter at den israelvennlige lobbyen har for stor makt, og at utestengningen av dem selv er et bevis på det.

Fra et annet ståsted kan de fremstå som akademikere som frir til en anti-israelsk stemning, som ønsker å gi Israel og amerikanske jøder i Bush-administrasjonen skylden for Irak-krigen og som ønsker at USA kobler fra Israel-vogna. Disse kritikerne merker en tendensiøs historieskrivning med politisk fortegn, kort og godt.

Mearsheimer og Walt gjorde seg bemerket med en artikkel om samme tema i London Review of Books i vår: The Israel Lobby

Grunnen til at de fikk gjennomslag – og dermed møtte motbør – var at dette var anerkjente akademikere ved prestisjeuniversiteter: Mearsheimer ved University of Chicago og Walt ved Harvard School of Government ved Harvard.

Backlash Over Book on Policy for Israel

bildet: Stephen Walt fra Harvard, og John Mearsheimer fra Chicago University.