Sakset/Fra hofta

Norge satset på at det internasjonale samfunn skulle oppheve boikotten av Hamas. Nå blir trolig boikotten avblåst, men det er til fordel for den nye Abbas-utnevnte regjeringen. Hamas er mer ute enn noensinne.

Now that Abbas has formed a government without Hamas, a 15-month-old international aid boycott imposed after Hamas won parliamentary elections will no longer apply to the West Bank.

«This government is going to receive the full support of the United States,» Walles (USAs generalkonsul i Jerusalem) told The Associated Press in an interview. He said the U.S. would re-engage «very quickly both diplomatically and also economically.»

Dette er et alvorlig nederlag for Norges utenrikspolitiske linje i Palestina-spørsmålet. Norsk UD har spilt «good cop, bad cop» for Hamas. Det er nå en gapende avgrunn mellom Gaza og Ramallah. Jonas Gahr Støre risikerer å falle ned i den. Med i dragsuget går også et godt forhold til Israel. Norge nektet å fordømme Qassam-rakettene, og innkalte istedet ambassadør Miriam Shomrat til UD for å protestere mot arrestasjonene på Vestbredden. Det virker som om Gahr Støre ikke har forstått terrenget eller karakteren til Hamas.

Kuppet i Gaza har påført Norge et ikke ubetydelig politisk prestisjetap. Men har noen registrert det her hjemme? I Jerusalem og Washington gjør man det, ikke uten en viss skadefryd, vil jeg tro. Slik går det når man dealer med ekstremister, uten å ville innrømme det.