Nytt

Det finnes et felles trekk mellom den palestinske flyktningeleiren Nahr el-Bared og Gaza: Fatah al-Islam skyter på sivile som forsøker å forlate leiren. Det samme gjør Hamas. De vil benytte sivile som skjold.

Nicholas Blanford fra the Times er på plass utenfor Nahr el-Bared og har snakket med folk som kom seg ut. Det var en pause i ettermiddag, hvor en kolonne med FN-lastebiler våget seg inn med forsyninger. De rakk å losse av, men så begynte skytingen igjen, og at det var Fatah al-Islam som åpnet ild mot lastebilene. Tre ble ødelagt.

The ceasefire was brokered to allow a convoy of United Nations lorries carrying food, water and medical supplies to enter the camp. The convoy was able to unload its supplies but then came under mortar fire. Three lorries were destroyed and reports said that two civilians had been killed.

«They broke their promise not to fire at us,» said Ahmad, one of the lorry drivers, referring to Fatah al-Islam. He said people had emerged from their hiding places as the convoy ground through the rubble-strewn streets, and begged the UN to take them out of the camp. «They have nowhere else to go,» he said. «They are trapped there.»

Men det verste var at islamistene også skjøt mot palestinerne som forsøkte å flykte. Liksom de skjøt mot en gruppe på 300 som våget å demonstrere mot dem.

Mustafa, a Palestinian security guard who works in Nahr al-Bared for the UN, took advantage of the convoy to hitch a ride out. «The conditions in the camp are very bad. You can smell the dead rotting under the rubble,» he said. Mustafa said that there were dozens of dead and wounded, and the camp’s small medical clinic was unable to cope with the flow of casualties.

He and other residents fleeing the fighting said that Fatah al-Islam’s militants were shooting at civilians trying to leave. «They are not Palestinians. They are Syrians, Iraqis, Afghanis. What do they want from us?» asked Ahmad Afif, 24, driving a battered red Renault filled with his family and relatives.

The brief lull in fighting appeared to have spurred some of the refugees to mount a demonstration against Fatah al-Islam inside the camp. «There were about 300 people and they were yelling at the fighters to leave. But then the fighters started shooting at the crowd,» said Nora Abdel-Wahab, 51.

«De er syrere, irakere og afghanere»: der har vi et annet trekk ved dagens ekstremister: de føler ingen lojalitet overfor lokalbefolkningen. De kan føle seg som misjonærer, men det omsettes ikke i noen form for respekt. De lokale er kanonføde og muldyr. Det samme har skjedd i Waziristan.

Gaza

Men Halvor Tjønn forteller samme historie fra Gaza i dagens Aftenposten. Det er en eksklusiv story. En palestinsk akademiker tar en grad ved Universitet i Oslo. Han kan fortelle hvordan Hamas-mennene tvang innbyggerne i en ti etasjer høy blokk til å bli innendørs, til tross for at blokka var høyintensivt mål. Da de fikk gå ned i kjelleren, kom Hamas-folkene med dynamitt og festet til bæresøylene. De hadde tenkt å sprenge huset over hundrevis av mennesker.

I et ubevoktet øyeblikk greide innbyggerne å flykte fra Hamas-folkene, som skjøt etter dem.

Escape from the siege of Lebanon