Nytt

tripoli.jpg

39 mennesker er til nå døde i kamper mellom den libanesiske hæren og jihadistgruppa Fatah Islam i og utenfor Tripoli. Hæren har opplevd de hardeste kampene på ti år. Minst 22 soldater er drept og 17 jihadister. Det kan bli flere.

I Gaza bomber Israel Hamas-mål som gjengjeldelse for Quassam-rakettene over det sørlige Israel. Utenfor Tripoli skyter libanesiske stridsvogner inn mot den palestinske flyktningeleiren Nahr el-Bared, og libanesere står i bakgrunnen og jubler.

Den kritiske holdningen til Israel inngår i et fast rollemønster. Den «nye» volden bryter opp de vante forestillingene og deler ut helt nye roller, både blant palestinerne og i Libanon. Det er helt nye ting «på gang».

Spenningen mellom libanesere og palestinere skal være stor. Det bor 350.000 palestinere i flyktningeleire. Myndighetene har ikke jurisdiksjon over leirene, og palestinerne får ikke bli libanesiske borgere.

Nå har det dukket opp en salafistgruppe i og utenfor Tripoli. Noen mener den arbeider på oppdrag fra Syria. Det legger enda en faktor inn i en fra før spent situasjon mellom regjeringen og Hizbollah.

Det som hendte idag eskalerte fort til krigslignende tilstander. Det begynte med at politiet skulle arrestere noen for et bankran. Men mennene skjøt tilbake fra blokka i Tripoli, og politiet måtte tilkalle forsterkninger.

Det var startskuddet for at Fatah Islam i flyktningeleiren aksjonerte. De angrep to panservogner stasjonert der.

Militants then burst out of the refugee camp, seizing Lebanese army positions, capturing two armored vehicles and ambushing troops. They killed two soldiers on roads leading to the city.

Smoke billowed from the camp as a steady barrage of artillery and heavy machine gunfire from army positions pounded militant positions inside.

Hundreds of Lebanese applauded the army’s tough response in a sign of the long-standing tensions that remain between some Lebanese and the estimated 350,000 Palestinians who have taken refuge in Lebanon since the creation of Israel in 1948.

At the same time, a group of militants holed up in a building in Tripoli fought off army and police units for hours before finally losing the battle. The building remained partially on fire Sunday night, its staircase and entrance peppered with gunshots and rockets. About a dozen cars on the street were shot up or gutted. TV footage showed the bodies of dead militants amid the debris.

Security officials said some of the militants killed in the building in Tripoli had worn explosive belts but did not have time to detonate them.

The Lebanese Broadcasting Corp. TV station reported that among the dead militants were men from Bangladesh, Yemen and other Arab countries, underlining the group’s reach outside of Lebanon.

«We strongly back the Lebanese army troops and what they are doing,» said Abed Attar, a Tripoli resident who stood watching soldiers firing tank shells into the camp while others cheered.

Vil hæren stå oppreist? Kan en vellykket aksjon i Tripoli gjøre hæren noe mer «stiff» andre steder i landet?

39 killed in Lebanese violence