En bussjåfør i Malmø likte ikke at passasjeren var iført burka og ga uttrykk for det. Men kvinnen skulle med bussen. Det fikk hun, og kvitterte med å politianmelde sjåføren. Selskapet suspenderte ham fra tjeneste.

Episoden utspant seg på en bussrute som går ut fra Rosengård i Malmø. Det interessante er den lakoniske måten nyhetsbyrået TT forteller den på.

En kvinna i Malmö nekades att gå ombord på en stadsbuss för att hon bar en burka, som täcker hela kroppen utom en liten öppning för ögonen. Enligt kvinnan inträffade händelsen på tisdagsmorgonen när hon som vanligt skulle kliva på buss 35 mellan stadsdelen Rosengård och centralstationen.
Chaufförens motiv ska ha varit att burkan gjorde kvinnan svår att identifiera.
— Jag har aldrig förr behövt identifiera mig ombord på en offentlig buss. Att bära burka är mitt eget val och gör mig inte mer hotfull än någon annan, säger kvinnan till Metro.

Kvinnan gick på bussen ändå, men hävdar att hon fick utstå hån och arga blickar från chauffören.

Bussbolaget Arriva säger att chauffören har en annan version av händelsen men har ändå stängt av föraren från sin tjänst i avvaktan på utredning. Chauffören har också polisanmälts. Det finns inga regler som säger att passagerare på stadsbussarna ska behöva identifiera sig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂