Kommentar

USA driver en storstilt omlegging av sitt diplomati for å demme opp for Iran, og finne løsninger i Irak. Det krever samarbeid med de såkalt moderate sunni-regimene. Men de vil ha noe igjen, og utnytter USAs svakhet til egen fordel.

Lørdag skal Condolezza Rice møte Hosni Mubarak og andre arbiske ledere i Aswan i Sør-Egypt. Mubarak vet å ta seg «betalt». Han legger nå alt til rette for at sønnen Gamal kan overta, som et sant dynasti.

Egypts nasjonalforsamling strødde mandag sand på omfattende grunnlovsforslag som gir myndighetene større fullmakter og svekker kontrollen med valgene. De skal opp til folkeavstemning allerede mandag, fremskyndet med ti dager.

Det tar folket og opposisjonen på sengen. Likevel var det få anmerkninger fra talsmann for State Department, Sean McCormack.

Blant forslagene:

Mubarak says the changes will enhance democracy by strengthening the role of political parties.

But critics say the amendments are designed to pre-empt recent political gains by the opposition and pave the way for Mubarak’s son, Gamal, to take over the reins of power.

The contested amendments include repealing judicial supervision of ballot boxes that was credited by the opposition for their gains in recent elections, and allowing authorities to arrest suspects, search their homes, read their mail and tap their phones without a warrant.

Det var dommerne som laget bråk ved siste valg om resultatene. Mubarak satte politiet på demonstrerende dommere. Nå vil Mubarak sjalte dem ut som kontrollinstans. At politiet skal ha større fullmakter, er også merkelig, all den stund Egypt fortsatt er under unntakstilstand.

Rice var den som klarest talte arabiske ledere midt imot og sa det ikke lenger var mulig å utsette demokratisering.

In a message to Arab leaders during a speech at the American University in Cairo in June 2005, Rice said «the fear of free choices can no longer justify the denial of liberty» and that it was «time to abandon the excuses that are made to avoid the hard work of democracy.»

The chief US diplomat, who considers democratization as the Middle East’s best weapon against terrorism, had also called for free presidential elections in Egypt and met with opposition leader Ayman Nur.

Kritikerne ser nok at USA er tvunget til en ny realisme. Men hvis man ønsker å forgylle realpolitikken får den en vond bismak:

But McCormack brushed aside Tuesday Egyptian opposition complaints that the constitutional changes were being rushed to a referendum without sufficient time for voters to judge the changes.

«In the modern world, today, it is certainly theoretically possible to obtain and analyze a large amount of information in a short period of time,» he said.


US tones down democratic requirements for Egypt