Man skulle tro at Ramzan Kadyrov var umulig som president for Tsjetsjenia etter mordet på Anna Politkovskaja. Men ikke for Putin, som nominerte Kadyrov personlig. -En provokasjon, sier menneskerettsforkjempere i Moskva.

Utnevnelsen av Kadyrov er også et slag i ansiktet på det internasjonale samfunn, som ser ut til å finne seg i det, sa en talskvinne for gruppen Demos. Hun gikk langt i å anklage Europa for stilltiende godtakelse av krigen i Tsjetsjenia.

1. mars presterte Moskva å arrangere menneskerettskonferanse i Grozny. Utenfor sto mødrene med bilder av sine savnede.

But prominent Russian groups boycotted a human rights conference in Grozny this week, saying that attending would lend his government legitimacy. Council of Europe human rights commissioner Thomas Hammarberg, who was at the conference, said Friday that Chechnya continues to be plagued by allegations of torture and by officials’ failure to respond to families seeking information about missing relatives.

Hammarberg declined to comment when asked for his opinion on Kadyrov as president and he did not point to Kadyrov’s forces as responsible for abuses.

Of the detainees whom he interviewed in Chechnya that complained of torture, «several of them pointed at the activities of the federal police,» he said in Moscow.

He recommended that Chechnya set up a «truth commission» similar to those in Latin American countries to try to bring those responsible for abuses to light.

Chechnya legislature confirms Putin pick

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂