En gruppe palestinerne har barrikadert seg i Al Aqsa-moskeen, etter opptøyer rundt arbeidene med å restaurere stenpromenaden opp til Tempelhøyden.

Hvis det ikke hadde vært for det israelske reiseforbudet inn til Jerusalem, hadde det trolig vært langt større folkemengder rundt Tempelhøyden. Slik det var hadde israelske politi kontroll. Men bildene var dramatiske nok.

Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg at ekstreme krefter ønsker å mobilisere araberverdenen rundt dramatiske bilder fra Tempelhøyden. Al Aqsa er den tredje viktigste helligdom innen sunni-islam.

I en pressemeddelelse tager den israelske regering stærk afstand fra de palæstinensiske beskyldninger om, at Israel forsøger at beskadige al Aksa Moskeen.

«Renoveringen af rampen foretages, fordi stedet faldt sammen, og fordi rampen i dag udgør en sikkerhedsfare. Alt renoveringsarbejde bliver udført uden for Tempelbjerget og bringer på ingen måde de islamiske helligdomme i fare,» heddeer det i den israelske regerings pressemeddelelse.

Kheiri Dajani, der har mange års erfaring med Tempelbjerget som tolk for Jerusalems stormufti, føler sig som muslim ikke truet af det israelske renoveringsarbejde. Og han mener heller ikke, der er grund til, at andre muslimer bør føle sig truet.

– Nogle kredse bruger renoveringen af rampen til at score politiske point, siger Kheiri Dajani og tilføjer, at det er en skam, for stedet er alt for helligt til at blive misbrugt på den måde.

Den israelske renovering på stedet er planlagt til at strække sig over otte måneder.

kristelig dagblad

Excavations near the Temple Mount’s Mugrabi Gate were approved two weeks ago as a necessary precursor to replacing a ramp that provides access to the gate. The ramp collapsed three years ago, and was replaced by a temporary wooden structure. Plans have since been approved for a permanent replacement, and by law, any construction work in the Old City must be preceded by a salvage dig.

The dig is taking place in the Jewish Quarter, outside the Temple Mount, but the Islamic Movement in Israel has accused it of being meant to undermine the Temple Mount.

Meanwhile, Arab ambassadors to the United Nations asked the UN Security Council on Thursday to «to take immediate and urgent measures» to stop the excavation. They said in a statement that they «denounced the Israeli occupation authority’s escalation of its aggression on Islamic endowments in occupied East Jerusalem by starting to destroy a historic route.»

haaretz