Nytt

For nylig besøgte jeg igen rue Jean-Pierre Timbaud i Paris. Alt var som det plejer. Ved metro Couronne sidder den 11–12-årige pige med stramt hovedtørklæde og tigger, og i gaden og på den tilstødende boulevard Belleville promenerer langskæggede mænd i knælange kjortler.

Tidligere var dette kvarter i Paris‘ 11. arrondissement kommunisternes højborg. I dag er kommunisterne fortrængt af radikal islam, og gadens moské figurer på indenrigsministeriets liste over moskeer, hvor der prædikes salafisme, det vil sige fundamentalisme.

Denne fredag efter bønnen er der stuvende fuldt af både mænd og kvinder i de to største af rue Jean-Pierre Timbauds tre boghandeler. Her fås Koranen på arabisk og fransk. Kassetter med den ægyptiske prædikant Amr Khaled, der mener, at hovedtørklædet er en nødvendig del af kvindens adgangsbillet til Paradis. En bog af konservative saudiske »lærde« om kvinden og familien.

Til ungdommen fås blandt andet en bog om forskellige hadith‘s betydning, skrevet af Hani Ramadan, bror til den berømte prædikant Tariq Ramadan, hvis kassetter fylder godt op i forretningen. Det var disse kassetter, den franske journalist Caroline Fourest lyttede igennem, da hun klassificerede Tariq Ramadan som fundamentalist. Hani Ramadan, broderen, vakte opsigt med et essay i Le Monde, hvor han beskrev stening ikke blot som en straf, men også som en »renselse«.

Da jeg næste gang besøger kvarteret, er det på ramadanens sidste dag. Der er ekstra mange tiggere i kvarteret, de fleste tildækkede kvinder, men også tildækkede små piger, der hjælper deres mødre.

I nummer 9 på boulevard Belleville har Lyon-forlaget Tawhid (Enhed) åbnet en ny forretning. Boghandelen holder lukket denne dag, men Tawhids bøger og kassetter kan købes fra forlagets hjemmeside. Udover et væld af Tariq Ramadans kassetter kan man blandt andet få bogen Recuil de fatwas, altså en samling af fatwaer fra Det Europæiske Råd for Fatwa og Forskning. En af fatwaerne indeholder, som den schweiziske journalist Sylvain Besson har gjort opmærksom på, en blåstempling af dødsstraf for frafaldne muslimer. Samlingen har forord af Tariq Ramadan.

I forretningen kan man også få den uhyre indflydelsesrige prædikant Yusuf al Qaradawis berømte bog Licité et L‘illicité en islam (le), altså en bog om, hvad der er tilladt og forbudt i islam. I bogen skriver Qaradawi, at mænd har lov at slå deres hustruer. Blandt andet derfor blev bogen forbudt i Frankrig i 1995. Boghandelen sælger også en bog om Palæstinas historie af den franske konvertit og holocaustbenægter Roger Garaudy, og her er flere bøger om islams syn på kvindens menstruation. Bøgerne er skrevet af mænd, ingen feministisk Kvinde kend din krop her.

Et noget andet udvalg finder man i den velassorterede boghandel i det flotte »Institut du Monde Arabe« ved Seinen. Her har de adskillige bøger af den jordansk/palæstinensiske forfatter og feminist Sahar Khalifeh, men ikke den, jeg skal bruge. I boghandelen for arabisk litteratur »Orient« lige i nærheden, finder den unge mand bag disken øjeblikkelig den arabiske udgave af Sahar Khalifehs første bog We are no longer slave girls for you.

En sådan bog er det naturligvis utænkeligt at finde i en islamisk boghandel. Helt symbolsk er en bog af Omar Khayyam i en boghandel i rue Jean-Pierre Timbaud placeret så højt oppe på en hylde, at kun en garderhøj kvinde – måske en muslimsk transseksuel – vil kunne nå bogen af denne persiske digter fra det 11. århundrede. Ej heller vil hun kunne få fingre i bogen ved siden af, indenrigsminister Nicholas Sarkozys bog om forholdet mellem religion og stat.

Da jeg første gang besøgte Sarajevo efter krigen gjorde det ind-tryk på mig, at en islamisk boghandel i den gamle bydel havde en bog af en holocaustbenægter i udstillingsvinduet.

I dag ved jeg, at det er helt almindeligt at finde sådan litteratur i Europas islamiske boghandeler, om de ligger i Sarajevo, London eller Paris. Blandt andet den amerikanske terrorekspert Lorenzo Vidino har peget på, hvordan der på den populære årlige islamiske kongres i Bourget uden for Paris, åbenlyst sælges bøger som Zions Vises Protokoller og bøger af Det Muslimske Broderskabs måske mest radikale tænker, Sayyd Qutb.

Når der nu er sat ekstra penge af herhjemme til at forske i radikal islam, kunne det være nyttigt at undersøge, hvilke mængder af ortodoks islamisk litteratur der sælges og distribueres i Europa, og hvilken betydning disse tekster har for, hvordan islam udvikler sig på vores kontinent.


Fatwaer til salg