Nytt

Royal Dutch Shell kapitulerer og gir fra seg majoriteten i Sakhalin-2, til Gazprom. Nok et stort energiprosjekt er overtatt av Gazprom og et multinasjonalt selskap er tvunget i kne.

Utpressingsmetodene har vært velkjente: brudd på miljølovene, og senest at man nektet Shell vannrettigheter.Myndighetene viste at de var villige til å vri og vrenge på loven for å tvinge Shell til å reforhandle kontrakaten.

The lesson for foreign energy companies operating in Russia is two-fold: the state will have control over any significant project and will use any means, including political, regulatory and legal pressure, to get it.

Fremgangsmåten gir grunn til bekymring av to grunner: det finnes ikke lov og rett i Russland, selv ikke for et multinasjonalt selskap. Det i seg selv er et betydelig tilbakeskritt. Dernest lurer fagmiljøene på hva Russland har tenkt: Gazprom har vokst seg altfor stort og dermed inneffektivt. Russland kunne trenge utenlandsk kapital og ekspertise. Sakhalin-2 er et LNG-anlegg, noe Gazprom overhodet ikke har erfaring med.

Shell har lenge kunne tenkt seg å ha Gazprom med på laget, som en beskyttelse mot press fra myndighetene. Det var snakk om at Gazprom skulle inn som 25 %-eier, mot at Shell fikk en andel i et gassfelt i Sibir.

Avtalen om Sakhalin-2 ble inngått på 90-tallet da prisene var lave. Det ble en gunstig kontrakt for Shell. Selskapet kunne trekke fra alle utgifter før den russiske stat kunne skattlegge prosjektet. Da Shell så økte utgiftene fra 10 til 20 milliarder, så myndighetene rødt. Kanskje trodde Shell det kunne demonstrere sin makt ut fra kontrakten. Men Moskva bryr seg ikke om kontrakter. Miljøvernbestemmelser er et mektig våpen, slik norsk laksenæring og georgiske vin- og mineralprodusenter har fått merke.

Shell produserte en flere hundre sider lang liste over alt de skulle rette opp, men den aggressive byråkraten i miljøverndepartementet sa det var en stor vits. Myndighetene snakket ellers ikke til Shell på vanlig vis, direkte, men gjennom TV.

Sist uke møttes Shell-sjefen Jeroen van der Veer, energiminister Viktor Khristenko og Gazprom-sjef Alexei Miller.

Enden på visa ble at Shell går ned fra 55 prosent til 25, og de to japanske selskapene Mitsui og Mitsubishi selger seg ned til 10 prosent hver.

Dermed har Moskva likvidert det eneste store energiprosjektet i Russland hvor utlendinger satt med aksjemajoriteten.

Det neste som står for tur er trolig det enorme gassfeltet Kovytka i Sibir hvor BP er hovedutbygger.

Lov og rett er i Russland blitt noe en forbrytersk stat kan bruke til å få viljen sin. Brannforskrifter feks. er svært effektivt.

Ikea, the Swedish furniture retailer, saw a new flagship store and linked shopping centre in Moscow closed down for alleged «safety reasons» for two weeks at the start of the 2004 Christmas shopping season.

A similar newly-opened Ikea store and mall in Nizhny Novgorod, Russia’s fourth-largest city, was shut down last week for 30 days by fire safety officials, at a potential revenue cost of tens of millions of dollars.

Men hva slags forretningskultur er det som utvikler seg i et slikt miljø?

Kremlin plays hardball in Sakhalin
By Arkady Ostrovsky and Neil Buckley