Kommentar

Det sies at det ligger et lokk over innvandringsdebatten i Sverige. Sosiolog Petra Åkesson har «just» levert en bombe: hun har intervjuet unge ranere i Malmø som sier at de ran er en form for krigføring mot unge velstandssvensker. Hatet og uviljen mot de innfødte ungdommene stikker dypt.

Hvis det ikke var fordi at hun tok det opp på bånd, hadde hun hatt vanskelig for å tro det hun hørte. Åkesson tror det faktum at hun har sri-lankesisk bakgrunn spilte en stor rolle. Innvandrerungdommen anså henne for å være en av dem.

– Det var tur att jag använde bandspelare för de svar jag fick var så anmärkningsvärda att jag fick lyssna flera gånger för att riktigt inse vad de sagt. «När vi är ute på stan och rånar så krigar vi, vi krigar mot svenskarna», var ett återkommande argument.

– Pojkarna från en av skolorna berättade leende att «det kommer en härlig känsla genom kroppen när vi rånar, man känner sig nöjd och glad, det känns som man har lyckats».

De intervjuade pojkarna är mellan 15 och 17 år och en av dem förklarar för Petra Åkesson vad makt innebär för honom.

«För mig är det att svenskarna ska lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.»

– De unga rånarna känner en kick av att utföra avvikande och riskfyllda handlingar och de pratar mycket om hur lätt det är att råna svenskarna. Och kicken blir ännu större när de är medvetna om att rånen är så enkla att utföra. «Det är så lätt att råna svenskar, det är så lätt «, sade en av pojkarna.

De unga rånarna planerar inte sin brottslighet.

«Nej, när vi ser några svenskar som verkar rika eller har bra mobiler så rånar vi dom.»

Under intervjuerna talar ungdomarna om svenskarna som mesiga, rädda och dumma.

«Svenskarna gör ingenting, det bara ger oss sakerna, de är så mesiga.» (ynklige)

Det er en skremmende rapport. Men kanskje ikke så sjokkerende for den som har lest om forholdene i Rosengården og lignende steder. De unge er overlatt til seg selv. Åkesson sier for mye velvilje fra det offentlige også fører til aggresjon: det stilles ingen krav. Myndighetene viker unna. Hun tror eneste svaret er å få de unge i arbeid. Ellers vil de koste samfunnet dyrt. Om det så krever innkvotering eller spesielle bestemmelser.

Under den offisielle overflaten er det mye aggresjon mellom mennesker. De unge innvandrerne sier de føler det, selv om det bare kommuniseres med bortvendt blikk:

– «Dom hatar ju oss», svarar pojkarna med en sorts självklarhet, säger Petra Åkesson. En av dem gav ett litet, litet exempel.

«När en svensk handlar i Pressbyrån får han pengar tillbaka i handen, damen bakom disken ser honom i ögonen och ler. När vi handlar lägger hon pengarna långt ifrån sig på disken och tittar åt sidan.»

Ran som gjengjeldelse og maktdemonstrasjon er ikke unikt: Det samme har svarte ranere i USA beskrevet. I dagens situasjon får det mange andre påvirkningspunkter: de unge inspireres ikke bare av bandene i LA, men kanskje av voldskulturen i Midtøsten. Hvis man ser vold som en vei, er det nok av modeller.

Invandrare «krigar» mot svenskar med rån
Malmö. Vågen av personrån som drabbat Malmö det senaste året är till en del «ett krig mot svenskarna». Det säger elva unga rånare med invandrarbakgrund som motiv till att de bara ger sig på svenska ungdomar.