Kommentar

En del innvandrerkvinner i Danmark henviser til koranen når de takker nei til jobber, enten som kassadamer fordi de må selge svin og øl, eller som pleiere fordi de da må berøre menn.

Tyrkiske kvinder bruger deres islamiske tro til at sige nej til jobtilbud, og kommunerne accepterer ofte begrundelsen. For eksempel siger tyrkiske kvinder ofte nej til et job som kassedame, fordi koranen forbyder dem at have med svinekød og alkohol at gøre, ligesom de afviser job i ældreplejen, fordi de ikke vil hjælpe mænd med personlig pleje.

Det er forbudt at sige nej til den slags jobtilbud, men kommunerne ser igennem fingrene med mange af den type afslag. Det viser en undersøgelse, som LG Insight har udarbejdet for Integrationsministeriet. Undersøgelsen bygger på personlige interview med 60 kvinder og 15 mænd med oprindelse i Tyrkiet og 30 såkaldt institutionelle aktører på området.

Konsulent Lars Larsen, der har lavet undersøgelsen, siger til DR, at det ikke er kvinderne, der er problemet, men systemet, der accepterer religion som et argument for at undgå beskæftigelse. Han mener, at der er tale om en betydelig berøringsangst ude i kommunerne, hvor man er nødigt vil overtræde en etisk grænse for, hvilke krav man kan stille til folk med en anden kultur.

Han oplyser, at der findes kommuner, hvor indvandrerkvinder selv driver aktiveringstilbud. I disse tilbud bliver de nævnte undskyldninger ikke accepteret.

Hele rapporten finner du her.

Koranen bruges til at sige nej til job