Kommentar

NRK skreddesyr dekningen til å passe de andre nyhetene om USA. Denne uken har de kunnet velte seg i negativ omtale: Jan Espen Kruse har kunnet avløse dekningen av USAs fangebehandling med rapportering om hvordan USA ødelegger planeten.

Ikke noe annet får plass. Ikke én motforestilling. Weekendavisen kunne fortelle at utslippene har steget like mye i EU hvis man tar med alle utslipp. Det er på karbondioksid at USA var verre. Men slike nyanser er det ikke plass til når Kruse skal på lufta.

Det er som med fangebehandlingen: realiteten i saken er alvorlig, og dekningen er problematisk. Fremstillingen av USA tenderer mer og mer mot det «essensialistiske», for å låne et uttrykk fra en religionsforsker: USA ER slik. De er slemme! Lite gjøres for å forklare, nyansere, utdype.

At det er ille i Montreal, viser denne lille sammenfatning fra Reuters.

The United States stood alone in resisting new international talks on ways to combat climate change on Friday as most countries moved closer to extending the Kyoto Protocol to curb global warming beyond 2012. The United States, the largest producer of heat-trapping greenhouse gases, was blocking an accord on the launch of a new dialogue among all 190 states at a meeting in Montreal — not just Kyoto members — on ways to rein in greenhouse gases.

Hvilket er nok en bekreftelse på at Bush-administrasjonen har kjørt seg fast i et hull, og er travelt opptatt med å grave seg dypere ned.