FN innrømmer at rapporten som koblet kjøttproduksjon til global opppvarming overdrev effekten kjøttkonsum har på klimaendringene.

I studien Livestock`s Long Shadow fra 2006 ble det hevdet at kjøttproduksjon er ansvarlig for 18 prosent av verdens klimagass-utslipp – noe som er mer enn utslippene fra transport.

Rapportens konklusjoner ble brukt av leder for FNs klimapanel og fredsprisvinner Rajendra Pachauri samt øvrige klimafortalere til å oppfordre forbrukere til å spise mindre kjøtt for å redde planeten.

Imidlertid innrømmer en av rapportens forfattere at en amerikansk vitenskapsmann har identifisert feil i rapportens bruk av tall for å sammenligne utslippene fra kjøttproduksjon med effekten fra transport-utslipp:

Dr Frank Mitloehner, from the University of California at Davis (UCD), said meat and milk production generates less greenhouse gas than most environmentalists claim and that the emissions figures were calculated differently to the transport figures, resulting in an «apples-and-oranges analogy that truly confused the issue».

The meat figure had been reached by adding all greenhouse-gas emissions associated with meat production, including fertiliser production, land clearance, methane emissions and vehicle use on farms, whereas the transport figure had only included the burning of fossil fuels.

Pierre Gerber i FNs organisasjon for mat og agrikultur sier at han aksepterer Dr. Mitloehner’s kritikk:

– Jeg må ærlig innrømme at han har et poeng – vi regnet inn alt i forhold til utslipp fra kjøttproduksjon, og vi gjorde ikke det samme med transport, sier han.

Gerber mener imidlertid at rapportens øvrige konklusjoner er holdbare.

He said a more comprehensive analysis of emissions from food production was being produced and should be available by the end of the year.

Dr Mitloehner told a meeting of the American Chemical Society in San Francisco that producing less meat and milk would only result in «more hunger in poor countries» and that efforts should be focused on «smarter farming, not less farming».

Earlier this year, the UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change apologised after wrongly claiming the Himalayan glaciers could vanish within 25 years.

The Telegraph: UN admits flaw in report on meat and climate change

Bergens Tidende: De vil også ha kjøtt
En annen inder, fredsprisvinner og leder av FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, mener folk bør spise mindre kjøtt for å gi et bidrag til kampen mot global oppvarming.

– En kjøttfri dag i uken er en god begynnelse, mener Pachauri. Han tror det er enklere for folk flest å legge om middagsvanene enn det vil være å kjøre mindre fly og bil.

Verdens kjøttproduksjon står for nesten en femtedel av de globale utslippene av klimagasser, ifølge FNs organisasjon for landbruk og mat (FAO). Det er mer enn all transportvirksomhet i hele verden.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂