Kommentar

Så var det deres egne gutter som gjorde det. Egne ikke bare til muslimene, men også britene, lokalsamfunnene, nasjonen. Europa! Selvmordsbomberne kommer til Europa, og de kommer ikke utenfra, men innenfra.

-Det er en rystende erkjennelse, sier BBCs sikkerhetsekspert David Carrera.

Alex Standish, editor of Jane’s Intelligence Digest, said that if the suicide bombing theory was confirmed, Britain — accustomed in recent decades to bombings by the nationalist Irish Republican Army — would have crossed a new threshold.

«This is a new level of radicalization for the UK,» he said. «Suicide bombings are commonly accepted to be the most dangerous and difficult to thwart.»

Som for å understreke det, gjennomførte Islamsk jihad en selvmordsaksjon i Netanya i Israel: tre døde og 30 såret. Tidligere på dagen hadde en bombe nesten drept Libanons forsvarsminister.

Barry Rubin fikk rett:

Rather than easing the Middle East’s madness, the West has caught the disease itself.

To spørsmål melder seg med en gang, det ene eksistensielt: hvordan er det mulig for fire ungdommer som er vokst opp i England å få slike ideer? Leeds er en integrert by sies det, med 30.000 muslimer. Du trenger en del input for å gå videre på slike tanker. Og så gå videre og starte forberedelsene, og på selve dagen: gjøre det. Det virkelig å legge ut på den siste turen, og ta det siste steget, er et enormt skritt. Flere palestinske selvmordsbombere har rygget tilbake i siste øyeblikk.

Det kreves noe mer enn overbevisning å gjøre noe slikt. Det kastes litt for lett rundt med ord. Kanskje man skulle stille seg litt mer undrende til hva dette er.

Kan guttene ha gjennomført angrepene på egen hånd? Det er lite trolig. De har antagelig hatt teknisk hjelp, trolig også ideologisk. Hvem og hvordan?

Det ble sagt at torsdagens bomber ikke var så skjellsettende som hverken 911 eller Madrid. For Europa er 7. juli 2005 en historisk dato. Selvmordsbomberne er kommet til Europa og de har vokst opp midt iblant oss.