Kommentar

London-bombene var ikke spesielt sofistikerte. Politiet heller til den oppfatning at det var uerfarne britisk-fødte muslimer som sto bak. Det betyr kanskje at de ikke finnes i noen registre.

Hvis det viser seg å være britiskfødte muslimer som står bak, vil det få store implikasjoner for Europas muslimer, mye større enn om det hadde vært utlendinger. Da har et mareritt-scenarie blitt virkelighet: muslimsk ungdom som har vokst opp i Europa hater samfunnet rundt dem så mye at de er villig til å hente terroren fra Bagdad til London.

Bussen som eksploderte ved Tavistock Square eksploderte trolig før tiden. Unggutten som trolig bar bomben, ble dermed sprengt i lufta. Det ble dermed en ufrivillig selvmordsaksjon. Politiet leter etter DNA-spor.

Passasjerer forteller om en ung mann i begynnelsen av 20-årene som kom på og virket forferdelig stresset. Han romsterte rundt nede i sekken sin et titall ganger på bare et par minutter. Så sa det pang.

Kommentatorer har pekt på at bombene gikk av i noen av de mest innvandrer-dominerte områder av London. Mange muslimer ble sprengt i luften. Teorien om en uerfaren, hjemmeavlet gruppe gir en forklaring på hvorfor: gjerningsmennene har trolig plassert bombene på togene, og så hoppet av. For ikke å vekke oppmerksomhet har de valgt steder hvor de gikk i ett med omgivelsene.

Bombene

The bombs were probably made from simple, relatively easy-to-obtain plastic explosives, not the higher-grade military plastics like Semtex that would have killed far more people, said Andy Oppenheimer, a weapons expert who consults for Jane’s Information Group.

«Any crook with ready cash could obtain this stuff if they knew where to look for it,» said Alex Standish, the editor of Jane’s Intelligence Digest.

Plastic explosives are readily available on the black market in the Czech Republic and other central and eastern European countries or through the Russian mafia, Standish said. Large amounts of plastic explosives untagged by the chemical markers that enable dogs to detect it are missing from Czech stocks, he added.
……
Oppenheimer said the bombers likely used a fairly basic timer that would have been set a half hour or less in advance. More sophisticated detonators like those the Irish Republican Army has used can give far longer lead times, up to several days.

«You wouldn’t need very advanced knowledge to make one of these,» Oppenheimer said.

Politiet frykter at de som står bak sitter på et lager av sprengstoff. Nå som de ser at bombene virket, kan de bli fristet til å prøve igjen. I Istanbul var det bomber med fem dagers mellomrom. I Madrid fant man en bombe på hurtigtogslinjen til Sevilla, noen dager etter 311.

Britiske borgere

Redaktør av Jane’s Intelligence Digest, Alex Standish, tror det er britiskfødte muslimer som står bak:

Those responsible for the London attacks may have been British citizens with no formal terrorism training or direct links to al-Qaida commanders, Standish said.

«I suspect that this is a low-level, possibly locally recruited al-Qaida cell,» he said.

«Al-Qaida is now an ideology. It’s moved beyond being a structural organization,» he said. «All one has to do to form an al-Qaida cell is to get together with a group of like-minded individuals and say, ‘We are going to start an al-Qaida cell.’ … If one is prepared to carry out an attack in the name of al-Qaida, one becomes an al-Qaida operative.»

That kind of loose grouping is far harder to battle than a more tightly knit group, Standish said.

He said the bombers’ choice of targets reflected a lack of knowledge about the mechanics of explosions that suggests they were not highly trained or experienced.(AP)

London Bombs Seen as Crude; Death Toll Rises to 49

London Bombs Likely Simple and Homemade