Kommentar

shep_suspect203.jpg

Det var 7-7, 21-7, og det skulle vært fulgt av 28-7. Utført av en tredje terror-celle som er på frifot. Signaler om at et tredje angrep var på vei, fikk britisk politi til å gjennomføre den største operasjonen siden annen verdenskrig, sist torsdag.

Intelligence about a cell with access to explosives and plans to unleash a «third wave» of attacks was the trigger for last Thursday’s unprecedented security exercise. The operation saw 6,000 police, many armed, patrolling across London.

Senior police officers say that there was «specific» intelligence from several sources that an attack was planned for that day. The disclosure contradicts official statements by Scotland Yard that Thursday’s security exercise — the biggest since the second world war — was simply a precaution aimed at reassuring the public.

Members of the third cell are said to be independent of the July 7 and July 21 terrorists but have «associations» with some of the suspects who have been arrested in connection with the July 21 attacks. Deputy Assistant Commissioner Peter Clarke, head of the anti-terrorist branch, said that despite capturing the four suspected bombers and a fifth man linked to the cell «the threat re2_kommentars and is very real».

De er foruroligende hvis nettverket opererer uavhengig av hverandre. En av de 21-7 mistenkte, Osman Hussain, har sagt til italiensk politi at de opererte selvstendig. Han hevder at planen ble utklekket av Mukhtar Said Ibrahim. Men det etterlater mange spørsmål: hvorfor ringte da Hussain et saudi-arabisk mobilnummer like før han ble tatt.

Britisk politi antyder at fredagens vellykkede aksjon bare var begynnelsen. De store foran opprullingen av et stort nettverk.

Another officer, a member of the Yard’s firearms unit, which captured three of the suspected suicide bombers in two raids in west London, said: «What we did on Friday was just the tip of the iceberg. There is some big stuff coming in the next few months. There’s a big network that’s got to be cracked.»

Osman Hussain har innrømmet at han deltok i 21-7 angrepet. Men hensikten var ikke å drepe, det var bare å skremme, hevder han. Samtidig som han erkjenner at hensiktene var å la bombene eksplodere med full kraft nede i tunnelbanen.

Osman, who is suspected of the Shepherd’s Bush attack, claimed they had not meant to kill anyone. «I didn’t want to kill, ours was supposed to be a demonstrative act,» he is said to have told interrogators. «We planned to carry out an attack. We didn’t want to kill, only to spread terror.»

Osman Hussain, eller Hussain Osman som noen kaller ham, er en 27 år gammel asylsøker fra Etiopia. Han tok Eurostar-toget til Paris, og dro derfra til broren i Roma. Politiet kunne følge hans bevegelser via mobiltelefonen han brukte.

Eritreere og etiopiere vil etter dette komme i søkelyset for terrormistanke. De fire har ikke operert alene, men har hatt bekjente som har skjult dem. Somalia er en såkalt «failed state», og nye rapporter sier at Al Qaida har reetablert seg i landet.

Third terror cell on loose

Les også

-
-
-
-
-
-