Kommentar

Den tidligere CIA-agenten Michael Scheuer sier at selvfølgelig var italienske myndigheter klar over at CIA-agenter opererte på italiensk jord.

«Nobody would ever think about moving in London without informing the MI6 or in Paris without telling the DGSE (foreign intelligence service). Rome is no exception,» Scheuer was quoted as saying.

Scheuer sier i et intervju med La Repubblica at sjefen for den hemmelige militære etterretningstjenesten SISMI hadde gitt grønt lys til kidnappingen av Hassan Mustafa Osama Nasr, også kjent som Abu Omar. Han ble tatt på åpen gate 17. februar 2003, kjørt til Aviano-flyplassen og fløyet til Egypt, hvor han fremdeles befinner seg.

Påstanden om godkjenning ble kontant avvist av statsminister Silvio Berlusconis kontor:

«Neither the government, nor diplomatic corps, nor the director of the SISMI, nor the information and security apparatus ever received any sort of advisement from United States authorities,» Prime Minister Silvio Berlusconi’s office said in a toughly-worded statement.
«There was no contact, no conversation, no sharing of information regarding the Milan episode, for which reason no authorisation was ever requested or given,» it said, referring to the La Repubblica story. (reuters)

Talen er ganske temperamentsfull til å komme fra en statsministers kontor. Regjeringen er synlig irritert.

En liten detalj ved storyen er interessant: Scheuer som fra 1996 til 1999 var leder for Counterterrorism Center i CIA, kan fortelle at rendition-programmet ble opprettet under president Bill Clinton. Rendition vil si å pågripe en mistenkt og sende ham til utspørring i et tredjeland, hovedsakelig et med mindre hemninger i forhold til lover og konvensjoner.

The newspaper quoted Scheuer, who helped set up the rendition programme during the administration of former President Bill Clinton, as saying in an interview that the head of SISMI knew about the abduction.

Scheuer er mannen som under pseudonymet Anonymous, har skrevet to bøker om Al Qaida, som tiltrakk seg mye oppmerksomhet. Den siste Why we are losing the war on terror, førte til at han sa opp i november i fjor. Inntrykk fra den første boken og intervjuer er at han er en noe eksentrisk person.