Kommentar

En amerikansk militær granskning frikjenner soldatene som skjøt ihjel den italienske sikkerhetsagenten Nicola Calipari, da han forsøke å beskytte det frigitte gisselet Giuliana Sgrena.

Rapporten har utløst sterke reaksjoner i Italia, fordi amerikanerne fullstendig ignorerer den italienske versjonen: at bilen italienerne kjørte i holdt meget lav fart, og at amerikanerne åpnet ild uten varsel.

Amerikanerne sier italienerne kjørte fort, og ignorerte en rekke tegn og advarsler om å stanse.

Sgrena skriver selv på forsiden av sin avis Il Manifesto: -Først unnskyldningene, så nye slag i ansiktet.

En amerikansk militær talsmann offentliggjorde detaljer fra rapporten uten å rådføre seg med Italia. Nå krever italienske medier at statsminister Silvio Berlusconi korrigerer amerikanerne. Ifølge La Stampa sitter regjeringen på bevis som motbeviser den amerikanske fremstillingen. Det italienske engasjementet i Irak er allerede meget upopulært.

La Stampa newspaper quoted Italian intelligence sources as saying that the US decision to announce the report’s findings without consulting Italian authorities could force Berlusconi — who has already come under fire for committing Italy to the unpopular US-led war in Iraq — to make a public statement opposing the US findings.
«The consequences could be devastating,» La Stampa quoted an intelligence officer as saying.

Calipari ble en folkehelt i Italia, da han ofret livet for å beskytte Sgrena. Men det var også en annen etterretningsoffiser i bilen, også han ble såret, og hans versjon er sammenfallende med Sgrenas når det gjaldt bilens fart og kommunikasjon med amerikanerne.

I Roma satt regjeringen og fulgte Caliparis oppdrag live. Det antydes at amerikanerne var informert om at en privat bil med viktige personer var på vei til flyplassen. Denne informasjonen kan bli svært pinlig for amerikanerne.