Kommentar

r415274448.jpg
Metin Kaplan, også kjent som kalifen av Køln, ble dømt til livsvarig av en tyrkisk domstol mandag, for å ha planlagt å sende et fly inn i mausoleet over Tyrkias landsfader, Kemal Atatürk. Flyet fylt med eksplosiver skulle ramme på nasjonaldagen, da mausoleet er fullt av regjeringsmedlemmer og ledere fra alle deler av samfunnet.

Kaplan ble utlevert fra Tyskland i oktober etter en langvarig prosess. Først måtte Tyrkia fjerne dødsstraff. Kaplans forsvarere hevder at vitnemålene mot ham er et resultat av tortur. Han nekter hardnakket for å ha hatt noe med planene å gjøre. Men legger ikke skjul på at han ønsker å innføre sharia-lovgivning i Tyrkia.

Kaplan satt fire år i tysk fengsel, dømt for å ha gitt ordre om å drepe en rival. Han overtok «kalifatet» etter sin far Cemaleddin, som flyktet til Tyskland i 1980, da de militære grep makten i Tyrkia. I 1984 opprettet han en radikal islamsk gruppe. (foto: reuters/fatih saribas)