Kommentar

Spenningen mellom kurderne i Syria og myndighetene er fortsatt høy etter drapet på den moderate sheik Mohammad Maashouq al-Khaznawi. Søndag var det igjen demonstrasjoner i byen Kameshli og politiet brukte tåregass.

Da kurderne var jaget på flukt, dukket arabere opp som plyndret butikkene til kurderne, melder Reuters.

Kurderne nekter å gi seg. De er overbevist om at Khaznawi ble torturert ihjel av sikkerhetspolitiet.

Det bor to millioner kurdere i Syria, og de har det ikke lett. Et par hundre tusen har ikke en gang syrisk statsborgerskap. Det ble de nektet basert på en folketelling fra 1962. Dermed kan de heller ikke få utdannelse og arbeid.

Kurderne har fulgt spent med på utviklingen på den andre siden av grensen. Syria frykter kurdernes frihetsaspirasjoner. Det er ikke lett folk å kue. Den syriske eliten tilhører selv en muslimsk sekt, alawittene.

Uroen blant kurderne begynte i mars 2004, da flere ble drept i Kameshli og andre byer.