Kommentar

Baath-partiet i Syria har styrt siden 1963. Vi vet alle hvordan et parti forfaller som har dominert så lenge. Selv i et demokrati. Men tenk da hvordan det utvikler seg i et diktatur!

Mandag åpnet den fire dager lange partikongressen. Den siste var i år 2000! President Bashar al-Assad holdt en tale, full av floskler og tomme løfter. Regjeringsorganet Tishrin sier man går inn for skilpaddefart, fremfor å bykse i vei som en hare.

Det har skjedd i land som Syria er at korrupsjonen har erstattet partiet. Det er ikke parti igjen, men en mafia som deler med og er identisk med sikkerhetsorganene. Det sier opposisjonspolitikeren Raib Turk:

«I do not think that the congress will create miracles because in my opinion it is not the Baath party that is in power. Those who govern are the military, the secret services, the mafia and the families,» was the pessimistic assessment of leading opposition figure Riad Turk.
«The congress might allow the regime to offer some concessions to society and the opposition like relaxing security control but these are far from the wishes of society and the objectives of the opposition,» he told Lebanon’s Mostaqbal newspaper. (afp)

Det nye er at det finnes folk som våger å være så frittalende. Det blåser en vind som gjør at noen tør det. Men de som ikke ønsker demokratisk forandring slår tilbake: attentatene blir flere. Det sies at både den gamle druserlederen Walid Jumblatt og Hariris sønn er blitt advart om at de står på dødslister. Jumblatt vet. Syria drepte hans far.