Valget beviste for irakerne at de ikke har latt seg knekke av prøvelsene som fulgte Saddams fall.

-Det var et nei til terroristene og samtidig et ønske om uavhengighet, at amerikanerne skal dra hjem, sa Yahim Said ved London School of Economics på BBC.

«With the voting, «Iraqis proved that they’re up to the responsibility, that despite living in very hard conditions and situation, they still live and hope for the future,» said Alaadeen Muhammad Hakim, a son of and spokesman for Ayatollah Muhammad Said al-Hakim, one of the four senior clerics of Najaf.

«The mistakes that happened during the occupation did not bend the will of the Iraqis or their determination in building the future and protecting the national unity,» Mr. Hakim added.»

Dernest gjør valget at Irak får en legitim representasjon. Norske kommentatorer ser ikke ut til å ha fått med seg dette opplagte og viktige poeng: nå er det ikke lenger en oppnevnt regjering, det er en demokratisk valgt nasjonalforsamling som skal bli enige om en regjering.

«Things used to be a negotiation between political parties where you scratch my back and I scratch your back,» noted one commentator, Abas al-Bayati, on Al Jazeera. «Now, this new government will approach all the parties as having the backing of the people. It will have legitimacy.» And that legitimacy should allow the government to face down the insurgents, he added.»

Det er nok derfor terroristene fryktet valget og gjorde alt for å forpurre det i forkant: en ny regjering kan opptre med en helt annen tyngde, og tøffhet, om nødvendig.

Mest lest

Les også