En 26 år gammel mann med østeuropeisk bakgrunn ble torsdag slått ihjel inne i en ambulanse i London, av en gjeng ungdommer utstyrt med kniver, baseballkøller og golfklubber.

Etter beskrivelsen i the Times å dømme var gjengen av utenlandsk opprinnelse.

A MAN was chased by a gang wielding baseball bats, knives and golf clubs and beaten to death in the back of an ambulance as commuters watched.

Passers-by saw up to 20 youths chase a 26-year-old man, thought to be of Eastern European origin, as he rushed out of an Underground station in North London.

I København har det vært episoder der trafikkuhell har resultert i mobb som angriper den uheldige bilist, og til og med trenger seg inn i ambulanser.

I Sandvika i Bærum ble en 28 år gammel afghaner nesten drept av fire utenlandske ungdommer onsdag. Gutten ble først mishandlet og så skutt rett utenfor vokseopplæringssenteret hvor han går. Dette skjedde midt på dagen, foran et 20-tall vitner. Gjerningsmennene kjøpte seg muffins etterpå og stilte seg i veikanten og haiket. De hadde lånt en bil av norsk-pakistaner.

I Europa lever vi i noenlunde siviliserte samfunn. Landene disse menneskene kommer fra – eks. Pakistan, er ikke sivilisert. Der er overgrep, også fra myndighetenes side, en dagligdags hendelse.

Problemet er at disse ungdommene tar med seg den samme voldsatferden hit til Europa. De sprenger rammene for sivilisert oppførsel. Skaden rettes ikke bare mot det enkelte offer, og ikke bare mot offentlig ro og orden. Den er størst mot en grunnleggende følelse av trygghet og tillit som ethvert samfunn må ha for å fungere.

Konkret i denne situasjonen: Mobben i London viste ingen respekt for de verdier en ambulanse og helsepersonell står for. Det er et ganske alvorlig overtramp i forhold til samfunnets moral og autoritet.

Skeptikere må kanskje lure på om det ligger antipatier bak. Det gjør det ikke. Fokuseringen på utlendingers vold er begrunnet ut fra en frykt for hva volden gjør med våre samfunn.

Jeg mener å sense en dyp uro over den tiltagende volden. Også i mediene. Politikerne later som ingenting, og driver bare brannslukking når det trengs.

Chase gang beats victim to death in ambulance