Det er hverdagslivet som forteller en hvordan det står til i et land. Livet var tøft under Saddam, men det er sannelig tøft nå også.

En kristen familie har fortalt sin livshistorie. De kommer fra en kristen landsby i nord, men fikk ordre om å dra sin vei i 1975, for å gi plass til muslimer. Det var Saddams sjakkspill med mennesker.

De havnet i Bagdad, for de hadde slekt der. De åpnet en butikk med alkohol og en biljardhall. Tilværelsen var brukbar.

De ventet på at amerikanerne skulle komme. Men virkeligheten i dag, er ikke hva de håpet. Den 8 år gamle nevøen ble kidnappet av en bande. De måtte betale $15.000 for å få ham ut. Han skriker fremdeles i redsel om natten. Så forsøkte de å kidnappe den 11 år gamle sønnen da han kom fra skolen. Han unnslapp ved å vri seg ut av klærne. De har også tre døtre. Nå turde de ikke la barna gå på skole lenger.

When I decided to keep the children home from school, I went to talk to their headmistress. She told me that many families were doing the same thing in the face of the kidnappings. She didn’t try to insist that the children stay in school. She understood how dangerous life had become. Our two teenagers kept asking me what kind of future they would have if they couldn’t go back to school. I felt so helpless. At first, we thought of teaching the children at home. But there was no way we could sit them down and teach them — all our minds were consumed by our fears.

Christians are one of the oldest peoples from my region, and we have served our homeland in many ways. But we couldn’t re2_kommentar. In May, we took a taxi to Damascus. It’s a 10-hour drive.

I Damaskus treffer de venner og bekjente fra Bagdad. Andre som også har rømt. Nå håper de på å få visum til Australia. De kan bare være 5 måneder i Syria.

Vi hører stort sett om utlendinger og voksne irakere som blir kidnappet. At også barn blir rammet er mindre kjent.

Som faren sier: Saddam holdt slike bander i sjakk. Hvis USA og Allawi hadde tatt i bruk de samme metoder ville det bli ramaskrik. Men hvis det kommer en ny diktator vil de samme som idag kritiserer USA se med beundring på at han skaper ro og orden igjen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Mest lest

Les også