Kommentar

Vox populi, VG, har i dag en ytterst rørete leder, som går ut på at tsjetsjenerne har overskredet en nedre grense ved å ta barn som gisler. Det kan ikke være dagens verden VGs lederskribent lever i.

Lederen slår fast: I alle samfun, demokratier som tyrannier, har man kunnet stol på at barn ikke skal være hovedmålet for fiendtlige handlinger. Skoler og barnehager er derfor åpne, ubeskyttede institusjoner som har lite eller ingenting å forsvare seg med om de skulle bli truet med vold og våpen.

Hvor var VGs lederskribent under krigen i Bosnia, eller Kosovo? Jeg vil ikke gå i detalj. Grusomhetene var en slik art at de ikke bør settes på trykk. Det er samme taktikk russerne har brukt overfor tsjetsjenerne i to kriger nå, den ene verre enn den andre. Tsjetsjenerne er et krigerfolk. Hva annet kan russerne vente enn å få igjen med samme mynt? Grusomhet avføder grusomhet.

Stalins sendte alle tsjetsjenere i kuvogner til Sibir under annen verdenskrig. Han hadde fått det for seg at de ikke var til å stole på. Stalin utryddet folkegrupper omtrent som despoter i antikken. Det er ikke tilfeldig at Stalin var Saddam Husseins store ideal. Stalin, Breaker of Nations, folkenes ødelegger, i gammeltestamentlig stil.

Det er denne tradisjon Putin inngår i, men nå med den slobodanske, serbiske vri: utnyttelse av kriminelle, plyndring, mafiosi, politikk som kriminalitet og omvendt. Fremdyrking av spesiell type menn som lever av å ødelegge og plyndre. Moderne lanseknekter som ikke står til ansvar for noen.

Norske medier har vært lite interessert i å presentere denne siden av Putins Russland. Hans Wilhelm Steinfeld har vært på reportasjeturer till Groznyij med russisk eskorte i dobbeltbetydning. Aftenposten og NRK har noe av det samme litt søvnige; jo, det er jo ikke bra, men det er en krig som ruller og går. Krigen som et naturfenomen. Slik Bosnia ble det.

Selv ikke når Putin fylte regjeringen med KGB-generaler og ranet landets fremste selskap på høylys dag, utløste det noen oppmerksomhet. Norsk elite ønsker å holde seg inne med Putins Russland, de liker ikke konflikt og konfrontasjoner. Tsjetsjenerne er i realiteten et avskrevet folk.

Men så skjer det ting i det stille, selv om vi sover. Det har vært illevarslende at tsjetsjenere har figurert på listene over drepte eller tilfangetatte i Afghanistan, og andre steder der islamister kjemper med våpen i hånd. En jihad-retning har fått merkbart gjennomslag. Hva gjør det med et folk å miste alt? Hva gjør det med unge menn som lever som geriljasoldater år ut år inn?

For den som vil se: det er nok å studere ansiktene til tsjetsjenere som har mistet sin sønner. Det var et par i Oslo nylig, faren skulle reise tilbake. Pene mennesker. Den sorgen de utstråler, selv gjennom TV-ruta. Har noen lest om hva russerne gjør med disse unge guttene? som ofte er pur unge, på vei mot livet. Som barna i Baslan.

Asymmetri
Terroristene driver asymmetrisk krigføring. Men vår oppmerksomhet er også asymmetrisk, slo det meg da Janet Daley forleden skrev om forskjellen på 68-generasjonens protest og dagens demonstranter.

-Vi marsjerte mot at USA samarbeidet med og støttet diktaturer og undertrykkende regimer. I dag demonstreres det mot at USA styrter et diktatur, skrev hun.

Det ligger mye i det resonnementet. Man kan godt være uenig i at USA gikk inn i Irak, men det de gjorde var å fjerne en diktator som har sendt et par millioner mennesker i døden. USA må dessuten bære en god del av skylden for at Irak ble a mess. Vi hadde katastrofal suksess, som Bush sa. Men Irak tåler ingen sammenligning med krigen i Tsjetsjenia, som grenser til folkemord. Den konflikten har vi avskrevet. Derfor kommer Beslan bakpå oss.

Kan det tenkes at dette som utspiller seg også er noe av vårt ansvar? Chirac og Schröder brukte mandagens møte i Sotsji til å gratulere Putin med valget!

Det eneste som kan få slutt på terroren er at Russland besinner seg og søker en politisk løsning. Det er typisk at de må innkalle en politiker de selv har avsatt, Ingusjetisas Ruslan Ausjev, til å forhandle. Selv mangler de enhver troverdiget. Det er også typisk at de fortsetter med halvsannheter og usannheter. Ikke noe er mer ødeleggende for en løsning at det kommer frem at myndighetene lyver, slik det har gjort idag.

Putin og alle hans menn er en katastrofe for Russland. Det bør snart gå opp for oss.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også