Kommentar

Det er uhyre dristig av Moqtadah al-Sadr å la sine menn true oljeeksporten utenfor Basra. Ved å blande seg inn i oljemarkedet, på et tidspunkt da det knapt finnes reserver, og med skyhøy pris som resultat, har Sadr utfordret ikke bare Allawi og USA.

Iraks rundt 2 millioner fat per dag er på det nåværende tidspunkt livsviktig for oljemarkedet. Det finnes knapt reserver, og frykten for at noe uventet skjer som fører til bortfall av produksjon, skremmer markedet (noen vet selvfølgelig å spille på frykten).

Sadr har vist at han ikke rygger tilbake for å ta noen eller noe som gisler, enten det er den hellige Ali-moskeen i Najaf, som er full av hans militssoldater, eller alle verdens bilister som må betale i form av høy bensin/diesel-pris.

Det burde gjøre det klart for vesteuropeiske politikere at prisen for en fiasko i Irak kan sende deres økonomier ut i depresjon. Hvis det svikter i Irak, med dagens oljesituasjon, kan resultatet blir katastrofalt for leveringssituasjonen. Det burde være rimelig klart nå. Det skal bli interessant å se om noen tar signalet.

officials of the state-owned oil industry said Iraq’s largest oil fields, in the southern region around Basra, had stopped pumping oil on Monday after Mr. Sadr’s militiamen had threatened to attack oil fields, refineries and pipelines. About 1.8 million barrels a day, 90 percent of Iraq’s oil exports, are shipped from terminals in and near Basra.

Mest lest

Les også