En av Russlands mest profilerte TV-journalister, Leonid Parfjonov, er blitt sparket fra NTV etter at han sendte et intervju med enken etter den tsjetsjenske geriljalederen Zelimkhan Jandarbijev.

The firing of the broadcaster, Leonid Parfyonov, announced Tuesday night, appears to be the latest step by President Vladimir V. Putin in tightening control over the news media as well as other areas of public life.

Det er slik det blir tolket i den store verden, og hjemme i Russland selv, blant de som bryr seg om pressefrihet.


«One of the best television hosts in Russia and one of the best analytic and information programs have not only been censored, they have been destroyed, which definitely indicates that we live in a police state,» the Russian PEN Center of writers, poets and essayists said in one of the sharper commentaries.

Putin demonstrerer at han ikke tolererer noen opposisjon. Ikke bare har han eliminert alle uavhengige TV-stasjoner, slik som NTV, som ble overtatt av Gazprom, etter at eieren av Mediamost ble jaget ut av landet. Han tolererer heller ingen enkeltpersoner som kritiserer. Budskapet går selvfølgelig hjem hos alle i pressen. Prisen for obsternasighet er å bli støtt ut i kulden.

Parfjonov hadde først gått med på å utsette intervjuet en gang av hensyn til rettssaken i Qatar mot to russerne mistenkt for attentatet på Jandarbijev. Men sist søndag sendte han det, først i de østlige tidssonene. Da grep myndighetene inn og stanset det. Parfjonov protesterte og fikk sparken. Han var bitter og fed up:

«Don’t teach me how to love my homeland,» he said. «I have worked as a journalist for 25 years, and all these 25 years I’ve heard, ‘It’s not the right time yet, brother, not the right time.’ It is about time to understand that information has an intrinsic value. It is neither harmful, nor useful, nor useless.»

Den kjente svenske Russland-eksperten Anders Åslund, som nå arbeider for Carnegie Endowment, sa sensuren og nedleggelsen av programmet var helt forutsigbart:

the move against the program, «Namedny,» had been «highly predictable» because it had been one of the last freewheeling holdouts against government pressure.

«It is very consistent with Putin’s strategy of building authoritarianism in small steps,» Mr. Aslund said in a telephone interview from Washington.

Den russiske PEN-foreningen er uredde. Vil norske PEN foreta seg noe? Eller Norsk Journalistlag?

Russian TV Newsman Fired in Media Crackdown
By SETH MYDANS