Pinchas Goldschmidt under en konferanse for rabbinere i München den 30. mai 2022. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB.

Jøder bør forlate Russland mens de fremdeles kan, og før de blir gjort til synde­bukker for vanskelig­hetene som krig­føringen i Ukraina har påført landet, sier Moskvas tidligere over­rabbiner Pinchas Goldschmidt i et eksklusivt intervju med The Guardian.

Goldschmidt, som har kritisert Russlands invasjon og derfor selv har forlatt landet av hensyn til sin egen sikkerhet, mener historien viser at det kan bli farlig for jøder i Russland nå:

“When we look back over Russian history, whenever the political system was in danger you saw the government trying to redirect the anger and discontent of the masses towards the Jewish community,” Pinchas Goldschmidt told the Guardian. “We saw this in tsarist times and at the end of the Stalinist regime.”

“We’re seeing rising antisemitism while Russia is going back to a new kind of Soviet Union, and step by step the iron curtain is coming down again. This is why I believe the best option for Russian Jews is to leave,” he added.

På grunn av press fra russiske myndigheter mot Goldschmidt det helt umulig å fortsette som overrabbiner i Moskva:

“Pressure was put on community leaders to support the war and I refused to do so. I resigned because to continue as chief rabbi of Moscow would be a problem for the community because of the repressive measures taken against dissidents,” he said.

Jøder har forlatt Russland i store antall de siste hundre årene, og i dag er det kun rundt 165.000 jøder igjen i Russland, skriver The Guardian. I årene etter Sovjetunionens oppløsning forlot mer enn 1.5 millioner jøder Russland, de fleste av dem til fordel for Israel.

Goldschmidt peker også på tegn til økende antisemittisme i USA:

In 2018, a gunman killed 11 worshippers in a Pittsburgh synagogue. Last year the Anti-Defamation League recorded a record 2,717 antisemitic incidents in the US, ranging from assault and harassment to vandalism.

“For many years, Jews in the US believed that it was an exception, that whatever happened in Europe and other countries could never happen there,” Goldschmidt said. “But over the past three years there have been more attacks on Jews there than in Europe.

Det er ikke første gang Moskvas tidligere overrabbiner oppfordrer jøder til å forlate Russland, men nå synes han altså at det begynner å haste. Selv har han flyttet til Israel.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.